Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Juhász Géza

Mesekönyv és ösztöndíj az újvidéki elsősöknek

2022.12.29
08:23
2022.12.29
16:48
Forrás
Pannon RTV
Az újvidéki elsősök megkapták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját, valamint a leendő elsősök is ajándék csomagban részesültek a Rákóczi Szövetség jóvoltából.

Az átadásra szerda délután került sor a Magyar Szó újvidéki székházában az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt keretében. Az eseményen a szülők további tájékoztatást kaptak az oktatási támogatási lehetőségekről is.

Közel 20 leendő elsős kapott ajándékcsomagot a Rákóczi Szövetség jóvoltából. A csomag egy mesekönyvet, valamint egy csokit tartalmazott, aminek az óvodások nagyon örültek. Aleksandar Popov nagyon örült a mesekönyvnek és a csokoládénak is.

A 3 újvidéki és a tiszakálmánfalvi általános iskolából, összesen 36 elsős részesült a Rákóczi Szövetség 10 ezer forintos ösztöndíjában. A támogatás nagy segítség a szülők számára, hiszen emellett szeptemberben, a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomaggal, valamint a Rákóczi Szövetség egy iskolatáskával támogatta az elsősöket, ezzel is megkönnyítve az iskolakezdést.

Kiss Endre, szülő: „Nagy könnyítés. A legjobb benne az, hogy mindent megkapunk egyben, nem kell több felé szaladgálni, és igazából az első fiam már megkapta ezt a csomagot. Komplett volt. Minden benne volt, minőséges termékek voltak így mi elégedettek vagyunk.”

A Rákóczi Szövetség 2013-ban csatlakozott a programhoz. A szervezet folyamatosan támogatja a határon túli magyar oktatást.

Csíkos Sándor, a Rákóczi Szövetség bácskertesi helyi szervezetének elnöke: „A Rákóczi Szövetség nagyon fontosnak tartja, hogy mindenki a saját otthonában érvényesüljön, ott tudjon élni, ott fejezze be az iskoláját és nagyon fontos az, hogy saját anyanyelvén. Ezért több programban is részt veszünk, ebben a maiban pedig az elsős gyerekek fogják megkapni a 10 ezer forintos ösztöndíjat.”

Az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt 2009 óta működik. Céljuk, támogatni a magyar tannyelvű intézmények fennmaradását – emelte ki Vicsek Annamária, oktatási államtitkár, az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt vezetője.

„Az intézményeink megerősítésével próbáljuk azt elérni, hogy a szülők lássák azt, hogy a magyar nyelvű oktatás itt Újvidéken minőséges, jó, kiváló intézményeink vannak, kiváló pedagógusokkal és fontos a magyar nyelvű oktatást választani, hiszen nem csak, hogy minőségi oktatásban vesznek részt a gyerekek, hanem olyan támogatásokat kapnak a szülők, amelyek segítségével az oktatás nem kerül pénzben.”

Újvidék önkormányzata is ingyen tankönyvekkel támogatja az elsősök tannévkezdését, ami még egy anyagi könnyítés a szülők számára.

Újvidék
Vicsek Annamária
Csikós Sándor
Rákóczi Szövetség
ösztöndíj

Most

Népszerű