Ugrás a tartalomra
Macedón 10, 50, 500 dénáros
Flickr

Műanyagra váltja a papírpénzt Macedónia

2018-05-14
08:41
2018-05-14
08:49
Forrás
MTI
Műanyag bankjegyeket vezet be a papírpénz helyett Macedónia, keddtől kezdik használni a 10 és 50 dénáros polimer bankjegyeket.

A következő egy évben előbb a kisebb címletűeket cserélik majd le, majd néhány éven belül a tervek szerint teljes mértékben áttérnek a műanyag fizetőeszközre.

Először Ausztrália vezette be a polimer bankjegyeket még 1988-ban. Később Kanada, Új-Zéland, Románia, Nagy-Britannia és további több mint 15 ország is áttért a polimer bankjegyekre.

A polimer egyfajta műanyag, amely jelentősen tartósabbá teszi a bankjegyeket, így kevésbé piszkolódnak, és sokkal strapabíróbbak a papírpénzeknél, például nem esik bajuk akkor sem, ha mosógépbe kerülnek. Előnyükre szolgál az is, hogy nehezebb őket hamisítani.

Macedónia
műanyag
bankjegy
dénár

Most

18:29, Frissítve: 18:35

Vajdaságban Újvidéken keresnek legtöbbet

54 521 dinár volt januárban a nettó átlagfizetés Szerbiában. Ez névlegesen 4,1, reálisan 3,7 százalékkal magasabb összeget jelent az előző havihoz képest - közölte a Szerbiai Statisztikai Hivatal.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.