Ugrás a tartalomra
m1/MTVA

Müller Cecília: Az új variánsok sokkal fertőzőbbek

2021-02-22
12:27
Forrás
Pannon RTV
Két hete, napról napra emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Több helyen szűrőbuszok is működnek, a gyors diagnózis felállítása érdekében - mondta Müller Cecília a magyar operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

A magyar országos tisztifőorvos kiemelte: világszerte a vírusvariánsok okozzák az újonnan regisztrált megbetegedések nagy részét, így van ez Magyarországon is. Tény, hogy az új variánsok sokkal fertőzőbbek - tette hozzá.

Jelenleg több mint 82 és félezer az aktív fertőzöttek száma. A páciensek egyre súlyosabb klinikai kórképpel kerülnek kórházba - figyelmeztetett Müller Cecília. Leszögezte, hogy a védőoltási kampánnyal szeretnének kiszabadulni a járvány fogságából. Magyarországon ötféle vakcina áll a lakosság rendelkezésére, az átoltottság ebben a pillanatban 4,6 százalékos. Az országos tisztifőorvos szerint a brit vírusvariáns ellen is hatékonyak a jelenleg alkalmazott oltóanyagok.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos, Magyarország: „A mai napig 378 főnél mutattuk már ki az angol vírusvariánst. Emellett még 34 főnél egyéb más variáns is kimutattunk, amelyek kevésbé számítanak a járvány lezajlása szempontjából, tehát járványügyi szempontból nem bírnak különös jelentőséggel. Nagyon sokféle új variánst leírnak, több ezer variáns megjelent már a szakirodalomban. Magyarországon brazíliai és dél-afrikai variánst még nem tudtunk kimutatni. További intő jel, hogy a 378 személy közül mindösszesen tíz esetében tudtuk összefüggésbe hozni utazással a fertőződést. Tehát egyértelmű az, hogy a többiek Magyarországon fertőződtek meg, tehát egy közösségi terjedésnek vagyunk tanúi.”

Magyarország
koronavírus
Müller Cecília
variáns

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.