Ugrás a tartalomra
TANJUG/Montenegrói Elnöki Hivatal

Nem támogatja Milo Đukanović elnökjelöltségét a montenegrói miniszterelnök

2023.03.08
08:42
2023.03.08
08:51
Forrás
MTI
Azt a jelöltet fogja támogatni március 19-én Dritan Abazović, aki európai értékekkel rendelkezik, és a hivatalban lévő köztársasági elnök szerinte "nem testesíti meg ezeket az erényeket".

A kormányfő a közszolgálati televízió beszámolója szerint azt is bejelentette, hogy pártja vezetése hamarosan összeül, és akkor döntenek arról is, hogy a hét elnökjelölt közül hivatalosan ki mellé állnak, az a valaki viszont bizonyosan nem Milo Đukanović lesz. Az Adria-parti országban március 19-én tartanak elnökválasztást, amely elemzők szerint vízválasztó lehet, hiszen eldőlhet, hogy Montenegró az európai uniós jövőt választja-e, vagy hátat fordít az eddigi iránynak, és inkább Oroszország felé fordul.

A köztársasági elnöki bársonyszékért hét jelölt indul, de Milo Đukanović hivatalban lévő államfő teljesen biztos a győzelmében, és egy kedd esti kampányrendezvényen már arról is beszélt, hogy miután megnyeri a választást, már csak arra van szükség, hogy az általa vezetett Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) is megnyerje a parlamenti választásokat, és ezzel bizonyítsa erejét. Mint mondta, ezzel stabilizálódna Montenegró, és folytatná európai útját. 

A további hat jelölt közül a várakozások szerint a legtöbb szavazatot Andrija Mandić, a szerbbarát Demokratikus Front (DF) jelöltje szerezheti meg. 

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy egyik elnökjelölt sem fogja megszerezni a szavazatok több mint a felét az első fordulóban, így a második forduló megtartására lesz szükség. A felmérések szerint a második fordulóba mindenképpen bekerül Milo Đukanović, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy győzni is tud majd. Támogatottsága az utóbbi években csökkent, a legutóbbi parlamenti választásokon pártja ellenzékbe került, és - a kormányalakítási ellentétek miatt - a köztársasági elnök jogköreit is szűkítette tavaly a podgoricai parlament.

A köztársasági elnök megbízatása öt évig tart, és legfeljebb még egy időszakra választható újra. Az államfő tisztsége elsősorban protokolláris, képviseli az országot külföldön, jóváhagyja a törvényeket, kiírja a parlamenti választásokat, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, valamint az alkotmánybíróság elnökére és tagjaira. Emellett javaslatot tehet a parlamentnek népszavazás megtartására, amnesztiát hirdethet, különböző állami kitüntetéseket adhat át.

Milo Đukanović
elnökjelölt
elnökválasztás
Dritan Abazović
Montenegró

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.