Ugrás a tartalomra
MTI/Szigetváry Zsolt

Nemzeti gyásznap van Magyarországon

2022.11.04
09:44
2022.11.04
18:43
Forrás
hirado.hu
Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére emlékeznek.

Reggel 9 órakor a budapesti Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra eresztették a magyar nemzeti lobogót Novák Katalin magyar államfő jelenlétében. Ezzel emlékeznek az 1956-os Forradalom és Szabadságharc mártírjaira.

65 évvel ezelőtt, október 23-án békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki Magyarországon a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen, ami fegyveres szabadságharccá változott. A forradalom és szabadságharc gyorsan véget ért, 1956. november 4-én a szovjet hadsereg általános támadást indított Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai létesítmények ellen. A nap folyamán a szovjet csapatok, helyenként fegyveres harc után, a Magyar Néphadsereg valamennyi alakulatát lefegyverezték. Budapesten a felkelő csoportok felvették a harcot és vidéken is több helyen jelentős ellenállás bontakozott ki. Egy 1957-es jelentés szerint az összecsapások 2652 emberéletet követeltek, és több mint 19 ezren sebesültek meg. A forradalomban való részvételért kivégzettek száma 220 és 340 között volt. A forradalom vezetőit: Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót 1958. június 16-án koncepciós per után kivégezték. A megtorlás részeként ezreket ítéltek börtönbüntetésre, internálásra, 170-200 ezer ember hagyta el az országot véglegesen.

nemzeti gyásznap
Magyarország
1956-os forradalom és szabadságharc

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.