Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Népzenei tábor Mohácson szerb nemzetiségű diákoknak

2021.07.28
19:59
2021.07.28
20:41
Forrás
Pannon RTV
Az eseményt negyedik alkalommal szervezték meg, összesen 15 zenész és néptáncos vesz részt rajta.

A tábornak a mohácsi szerb ortodox templom kertje ad otthont. Az ötnapos diákprogram során a gyerekek megismerkedhetnek a szerb népzenében használatos hangszerekkel. A mohácsi Sztepanov Radovan minden évben eljön ide. 7 éve játszik tamburán.

Minden nap programok vannak. Például megyünk Harkányra, pecázni, minden meccsre, mindenféle jó helyre. Ezek délután vannak, délelőtt pedig zenélünk és beszélgetünk.”

A résztvevőket Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntötte. Ezután szerb táncokat mutattak be a táborozók.

Soltész Miklós kiemelte, fontos, hogy ápoljuk hagyományainkat, kultúránkat, mert látjuk, hogy Nyugat-Európa bár elérte gazdagságának határát, arra mégis képtelen volt, hogy ezzel párhuzamosan a kultúráját, a közösségeit és a kereszténységet is hasonlóan magas szintre emelje.

„Ebben az évben is kétféle területen a közösségi programokat, a táborozásokat, illetve a kulturális életét támogattuk a nemzetiségeknek. A kulturális lehetőségeket 500 millió forinttal, a táborozásokat pedig 350 millió forinttal. Megnézve ezt a pici műsort, megnézve azt, hogy a gyerekek, akit tamburát tanulnak most itt, illetve közösségi zenét tanulnak itt, ebben a táborban, azt gondolom, hogy megérte.”

Pávkovics Gábor Mohács polgármestere elmondta, a városban évszázadok óta élnek együtt békességben magyarok, horvátok, szerbek és romák, az önkormányzat pedig évről évre jelentős támogatással segíti a nemzetiségi kultúra és a hagyományok ápolását.

„Szinte minden önkormányzatnak megvannak a saját programjai, és Mohács számára nagyon fontos, hogy ilyen aktív és ilyen jelentőséggel bíró önkormányzataink vannak. A városi önkormányzat eddig is, jelenleg is és a jövőben is megfogja adni a támogatást, hogy ezek az önkormányzatok színesítsék a város életét.”

Az eseményt tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudták megszervezni. Idén nagy volt az érdeklődés. A gyerekekkel két oktató is foglalkozik.

Sztipanov Szlobodánné Zorica, alelnök, Mohácsi Szerb Önkormányzat, Magyarország: „Szerb táncokat adtak elő, de a fiúk, a tamburások mindent tanulnak, szerbet, magyart, horvátot, macedónt. Minden, ami jön. A nagyobbak, az idősebbek, akik már kirepültek a tamburaiskolából, ők is mindenféle zenét játszanak. A tambura mindenre való, és a harmonika is.”

Soltész Miklós az eseményen ígéretet tett a szerb ortodox templom jövőbeni felújítására is.

Mohács
népzene
tábor
szerb
tambura
Soltész Miklós
Pávkovics Gábor
Sztipanov Szlobodánné Zorica
hangszer

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű