Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Nyoma sincs a korábbi években tapasztalt torlódásoknak a határon

2020-07-04
14:40
2020-07-04
15:54
Forrás
Pannon RTV
A nyári idegenforgalmi időszakra való tekintettel hosszabb nyitvatartással dolgozik három kisebb szerb-magyar határátkelőhely.

Egyébként a határátlépőkön nyoma sincs a korábbi években tapasztalt torlódásoknak. A koronavírus-járvány miatt ugyanis egyelőre csak kevés Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkás utazik haza, nyaralásra tartókkal pedig szinte nem is lehet találkozni.

Szokatlan dolog a nyári idényben. A Királyhalom-Ásotthalom határátkelőhely szombaton délben, szinte teljesen üres volt. A korábbi években ilyenkor kilométeres sorokban várakoztak a Nyugat-Európából hazautazó, szabadságoló vendégmunkások, illetve azok, akik nyaralni mentek. Ennek ellenére az illetékesek megegyeztek abban, hogy ez a határátkelő, illetve a Horgos-Röszke közúti határátkelő szeptember 15-ig hosszabbított nyitvatartással, azaz 7-től 22 óráig dolgozik, az esetlegesen feltorlódó járművek miatt.

Alig akad munkája egyelőre a szerb és a magyar határőröknek és a vámosoknak. Csak időnként gördül be egy-egy autó az átkelőre. Leginkább ingázók és egy-két vendégmunkás, esetleg fürdőző turisták. Poggyászokkal teli nyaralóknak egyelőre nyoma sincs. Veres Ákos Budapestről jár Szabadkára rendszeresen, családlátogatóba. Most értesült a királyhalmi átkelő nyitvatartásának nyári meghosszabbításáról.

- Ez nagyon jó, én eddig nem tudtam róla, úgyhogy máskor is erre jövök.
- Szeptember 15-ig lesz rá lehetőség, kihasználod majd többször is?
- Biztos, mert itt most nagyon gyorsan átértem.
- Mondjuk, tavaly ilyenkor jóval többen voltak a határátkelőkön?
- Az idén is volt, hogy már többet álltam sorba, de holnap megpróbálom újra visszafelé.
- A koronavírus-járvány miatt nem félsz utazni?
- A családom félt, úgyhogy őket most otthon hagytam, és egyedül jöttem.

A Horgos-Röszke közúti átkelőt is este 10 óráig használhatják az átutazók szeptember közepéig. Szombaton a Szerbiából kilépő oldalon nagyjából félórát kellett várni, csakúgy mint a Magyarország irányából Szerbiába érkezőknek. Berkesi Erika Ada és Németország között ingázik.

- Megyek haza Budapestre, onnan indulok holnap dolgozni Németországba. Háromhetente jövök haza, mert az édesanyám házát én rendezem, és ki kell fizetnem a költségeket, villanyt, vizet, ilyesmit.
- Hogyan érinti önt, hogy szeptember 15-ig meghosszabbították ennek a határnak a nyitvatartását?
- Nagyon örülök neki. Tegnap nagyon meglepődtem, mikor láttam az interneten, mert eddig csak este 7-ig volt, és eleve 6 órakor már lezárták a határt. Nagyon, nagyon örülök, hogy tovább lehet használni.

A szabadkai Zoran Kalmar családjával éppen egy kis magyarországi fürdőzésre tartott.

„Nagyon jó dolog, mert megkönnyíti a határátlépést, úgy az én családomnak, mint minden utasnak. Mi konkrétan Mórahalomra megyünk és örülünk neki, hogy tovább maradhatunk, a hosszabbított határnyitvatartás miatt. Szuper dolog ez.”

A harmadik Szabadka környéki kis határ, a Bajmok-Bácsalmás átkelő munkaideje is módosult. Augusztus 31-ig szintén 7-től 22 óráig fogadják az átutazókat, de csak pénteken, szombaton és vasárnap.

határ
határátkelő
határátlépő
torlódás
hosszabított
nyitvatartás
munkaidő

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.