Ugrás a tartalomra
MTI/Máthé Zoltán

Önkéntes hulladékgyűjtési akció kezdődött Magyarországon

2019-03-18
16:30
2019-03-18
16:40
Forrás
MTI, szelektalok.hu
Magyarországon az idei Te szedd! szemétgyűjtési akció során szerte az országban „nagytakarítanak” a program önkéntesei. A cél a környezet közös erővel történő megtisztítása.

3240 helyszínen több mint 240 ezer önkéntes vesz részt az ország megtisztításában. A hétfői kampánynyitón Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter elmondta, szerinte a szemetelés egyik oka a kereskedelemben használt túl sok csomagolóanyag, ezért a kormány a következő időszakban azon dolgozik majd, hogy ezeket az anyagokat betétdíjassá tegye.

MTI/Máthé Zoltán

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány, a lakosság és a vállalatok összefogására van szükség a szemetelés és az illegális hulladéklerakók visszaszorítása érdekében. A környezet megóvása érdekében tett kormányzati intézkedések közül a tárcavezető kiemelt egy most készülő jogszabálytervezetet, amely szerint a szabálysértésnek számító illegális hulladékkihelyezés a jövőben bűncselekménynek fog számítani. Palkovics László szólt arról is, hogy a kormány idén 240 millió forintos pályázatot írt ki az önkormányzatok számára az utak mentén, város szélén elhagyott illegális szemétlerakók felszámolására.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagy István magyar agrárminiszter elmondta, a hulladék keletkezése, tárolása, feldolgozása, valamint ártalmatlanítása korunk globális környezeti problémája. A probléma megoldását pedig az alapoknál, az emberek látásmódjának a megváltoztatásánál kell kezdeni. Mint mondta: a lakosságnak meg kell értenie, hogy minden döntés, amit fogyasztóként hoznak, hatással van a környezetünkre.

Részletek a kampánnyal kapcsolatban: http://szelektalok.hu/teszedd/

Magyarország
hulladékgyűjtés
Te szedd

Most

21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.