Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Soós Georgina

Ónos eső - csúszós utak, jégbe zárt természet

2021.12.26
10:33
2021.12.26
16:02
Forrás
Pannon RTV, MTI
Ónos eső esett reggel Vajdaság északi részén, Magyarország déli megyéiben pedig harmadfokú riasztást adtak ki, és több baleset is történt a hajnali órákban.

A vékony jégréteg síkossá tette az utakat, a fákra fagyott víz súlya alatt pedig sokfelé ágak törtek le. Az ónos eső a délelőtti órákra alábbhagyott.

Szó szerint jégbe zárta a természet a karácsonyi tájat. Az ünnep másnapján ugyanis mindent megfagyva találtunk: a fákat, bokrokat, a szerencsétlenebbek az autójukat is. Akinek nem volt dolga, akár gyönyörködhet is az idilli tájban, de ha valaki útnak indult, nagyon oda kellett figyelnie.

Az utak reggel még csúsztak, a fákra fagyott jég pedig akkora súlyt jelentett, hogy az öregebb, korhadtabb fák ágai letörtek. Ez történt Szabadka egyik központi utcáján is - a Raichle Ferenc parkkal szemben egy méretes ág feküdt a bicikli- és gyalogosjárdán, részben az úttesten. Hogy okozott-e sérülést vagy anyagi kárt, nem tudni. Valószínűleg nem, mert az ág még 9 óra tájban is érintetlenül hevert.

Magyarország három déli megyéjére vonatkozóan piros riasztást adtak ki. Ez a legmagasabb fokozat, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat elrendelhet. Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád megyében is tartós és jelentős mennyiségű ónos eső esett. Emellett több megyében első-, és másodfokú riasztásokat adtak ki. A katasztrófavédelem azt kérte: az ónos esővel érintett területeken senki ne induljon útnak.

Az utinform.hu az autóvezetésre vonatkozó tájékoztatást adott ki. Mint fogalmaznak, csúszós úton mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk. Téli úton kerülni kell az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést, nem a szárazutas rutinsebességgel! Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból! Ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a satufék a megoldás. Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra, hogy fékezve blokkol a kerék! Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására!

Ennek ellenére több baleset is történt a hajnali órákban Magyarországon - Kondorosnál például személyautó ütközött mentőnek, ott ketten sérültek.

ónos eső
síkos utak

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.