Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán: Mi, magyarok kulturális terjeszkedésben vagyunk

2022.01.22
13:15
2022.01.22
16:17
Forrás
MTI
Mi, magyarok kulturális terjeszkedésben vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén Budapesten.

A magyar kormányfő kiemelte: nehéz időket él át Európa, járványok, népvándorlási hullámok követik egymást, ami nem biztosít kedvező környezetet a kultúra fejlődésének, a magyar példa ugyanakkor ennek az ellenkezőjét mutatja. Orbán Viktor közölte: az elérhető legfrissebb adatok szerint a magyar kulturális kiadások arányaiban - igaz, holtversenyben - az első helyen állnak az Európai Unióban.

Hozzáfűzte: a magyarok önképének fontos része, hogy „mi kultúrnemzet vagyunk”. „Az európai energiaválság itt van a nyakunkon, a brüsszeli ideológiai nyomásgyakorlás is nő, miközben kontinensünk politikai, ideológiai, gazdasági és kulturális súlya is folyamatosan zsugorodik a világ többi részéhez mérve. Máshol az ilyen intézmények a járvány miatt inkább bezárni, leépülni és visszahúzódni szoktak, miközben nálunk itt áll teljes fényében ez a lenyűgöző, erős kulturális kisugárzású, új intézmény. Ráadásul a Magyar Zene Háza nem magában árválkodik, hanem egy kulturális beruházás része. Vagyis állapítsuk meg: mi magyarok kulturális expanzióban vagyunk, válság ide vagy oda.”

Orbán Viktor
Magyar Zene Háza
Budapest
Magyarország

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.