Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: Engedélyezték a 12-16 év közöttiek oltását

2021.06.10
13:05
2021.06.10
17:38
Forrás
hirado.hu
Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kormány szerdai ülésén született döntésekről tájékoztatott, a gazdaság újraindításáról, valamint a járványhelyzetről.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kormány szerdai ülésén született döntésekről tájékoztatott, a gazdaság újraindításáról, valamint a járványhelyzetről. Elmondta, döntöttek arról, hogy engedélyezik a 12-16 év közöttiek oltását. Orbán Viktor emellett a gazdaság újraindításáról és a nemzeti konzultációról is beszélt.

MTI/Balázs Attila

Magyarországon az új fertőzöttek száma egyre gyorsuló ütemben csökken, a pozitív tesztek aránya 1,32 százalékra esett, ami azt mutatja, hogy a járvány harmadik hullámát legyűrtük - fogalmazott Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök hozzátette, az első oltást 5 millió 311 ezren, az emlékeztetőoltást pedig már 4 millió 112 ezren kapták meg. A miniszterelnök szerint Magyarországon több vakcina áll rendelkezése, mint amennyien oltásra jelentkeztek. Innentől már egyéni felelősség, hogy ki veszi fel. A 12 és 16 év közöttiek is az oltópontokon vehetik fel a vakcinát. „Kampányt erre nem szervezünk, a szülők hozzák meg a döntést. Ha a szülők úgy döntenek, be akarják oltatni a gyermekeiket, akkor a szokott rendben lehet jelentkezni, s a szokott rendben az oltópontokon az oltásokat fel lehet venni. Van 137 ezer olyan honfitársunk, aki nem vette fel a második oltást. Az elsőt már felvette, a másodikat fel kellett volna vennie, mert a határidő elérkezett, és ezt mégsem tette meg. Az a kérdés, hogy mit tegyünk velük. És azt a döntést hoztuk, hogy akinek lejárt a második oltásra kijelölt határideje, és nem veszi fel az oltást, őt törölni fogjuk a védettségi igazolás nyilvántartásából.”

MTI/Koszticsák Szilárd

A gazdaságvédelem helyét átveszi a gazdaság újraindítása. A magyar gazdaság megerősítéséről nemzeti konzultációt indít a kormány. Ezek között szerepel majd a minimálbér 200 ezer forintra történő emelése, valamint a 2021-es személyi jövedelemadó-befizetések visszatérítése a családok számára. A nemzeti konzultációban a klímaadó is téma lesz. Ennek részleteit az Európai Bizottság hamarosan nyilvánosságra hozza. Orbán elmondta, a magyar álláspont pedig az, hogy a szennyező cégek fizessék a többletköltségeket. „Szerepelni fog a konzultációban az újra napirendre kerülő menekült, migrációs kvóta is. A helyzet délen egyre nehezebb, a déli országok felvetették, hogy újra döntést akarnak kérni annak érdekében, hogy a náluk fölgyülemlett migránsokat szétoszthassák az európai tagállamok között, Magyarország ezt mindig is mereven ellenezte.”

MTI/Koszticsák Szilárd

A nemzeti konzultációs kérdőívet elektronikusan és hagyományos módon, levélben is ki lehet tölteni. A miniszterelnök azt közölte, hogy a kormány tíz napos fizetett szabadságot biztosít azoknak, akik részt vettek a koronavírus elleni védekezésben.

Orbán Viktor
járványhelyzet
koronavírus elleni védőoltás

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.