Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Vujkovity Róbert

Orbán Viktor: A válság a szomszédságpolitikában is lehetőséget jelent

2022.11.18
14:20
2022.11.18
16:36
Forrás
Pannon RTV
A magyarnak van az a képessége, hogy mindenben lehetőséget lát - emelte ki Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülésén Budapesten.

A magyar miniszterelnök elmondta, Magyarország nehéz gazdasági helyzetben van, de ennek ellenére optimista. Hozzátette, hogy a magyar állam továbbra is kiemelten kezeli a családtámogatás bővítését, a nemzetstratégiai célok megvalósítását és a külhoni magyarság támogatását is.

Pannon RTV/Vujkovity Róbert

A Magyar Állandó Értekezlet budapesti ülésén Orbán Viktor kiemelte, hogy az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válság Magyarország gazdaságára is kihatással volt, de ő ebben is lehetőséget lát, amit ki kell használni.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A politikai konfliktusokkal járó ügyekben is érdemes keresgélni azokat a lehetőségeket, amelyeket, ha jól használunk ki, akkor az versenyelőnyt jelent a versenytársainkkal szemben. Csavarni kell időnként a dolgokon, és akkor a dolog működik. A harmadik negyedévben a magyar gazdaság 4,1%-kal nőtt. A cseheknél ez 1,6 százalék volt, a németeknél 0,3 a szlovákoknál meg 1,2.”

Pannon RTV/Vujkovity Róbert

A magyar miniszterelnök hozzátette, hogy ez a szomszédságpolitikában is lehetőséget jelent. Itt pozitív példaként a szerb-magyar kapcsolatokat emelte ki, amelynek egyik eredménye, hogy Szerbia gázt tárolhat Magyarországon.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A baj arra is egy lehetőség, hogy a szomszédainkkal szorosabb együttműködést alakítsunk ki. Tehát ne úgy tekintsünk erre, hogy mindenki saját maga próbálja csak megúszni ezt a válságot, hanem nézzük meg, hogy a szlovákokkal, a románokkal, a szerbekkel hol vannak olyan gazdasági érintkezési pontok, amelyeknek a jelentőségét megnöveli a mostani válság. És ahol ilyen van, ott azonnal próbáljunk aktívak lenni, és akarjunk velük együttműködni, hiszen a velük való szoros együttműködés a mi nemzetgazdaságunknak és nemzetstratégiánknak is kiindulópontja.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Orbán Viktor kiemelte, hogy a következő időszakban a családtámogatás bővítése, a munkahelyek létrehozását elősegítő beruházások támogatása és a nemzetegyesítés lesz a prioritás. Hozzátette, hogy a külhonban elindított projektek támogatása nem áll le, de az új nagyberuházásokkal várni kell.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Az igaz, hogy valószínűleg új fejlesztéseket megindítani nem javaslunk, a folyamatban lévőket mind végig akarjuk vinni, a működtetéshez szükséges forrásokat megadjuk, és új típusú forrásokat is rendelkezésre bocsátunk. A nagy értékű beruházások időszaka az lehet, hogy nem a következő 1-2 év lesz, hanem majd később kell őket elővenni. De ez nem azt jelenti, hogy összességében ne jobban strukturált és ne több forrás állna rendelkezésre a jövőben, mint állt az elmúlt esztendőkben.”

A tárgyalóasztalnál a vajdasági magyarságot Pásztor István a VMSZ elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke képviselték. Pásztor István az ülésen részletesen ismertette a vajdasági magyarság aktuális helyzetét a résztvevőkkel.

MÁÉRT
Magyar Állandó Értekezlet
Orbán Viktor

Most

15:29

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 15:42

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.