Ugrás a tartalomra
Facebook/Orbán Viktor - archív

Orbán Viktor: A világháború veszélye nem irodalmi túlzás

2023.03.31
09:19
Forrás
hirado.hu
A magyar emberekre nézve a háború aggasztó és veszélyes, a világháború veszélye „nem irodalmi túlzás” – jelentette ki a magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A magyar kormányfő szerint az európai emberek elindultak a tűzszünet és a béke irányába, azonban a vezetőket ez még nem érte el. A nyugati vezetők egyre brutálisabb eszközöket bocsátanak az ukránok rendelkezésére. Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország a háború miatt veszélyben van és úgy fogalmazott, hogy a világháború veszélye egyáltalán nem túlzás.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nehéz megítélni egy szankció rövid-középtávú hatásait. A szankciókat nem most vezették be először Oroszország ellen. Azonban azok nem érintették az orosz energiaszektor, most az Európai Unió pedig olyan szankciókat vezetett be, amik már az orosz energiaszektort is érintik, ami megnövelte az inflációt, és visszahatott az európai gazdaságra.

2015-ben is vezettek be szankciókat Oroszország ellen. 2015-ben pedig sok élelmiszert exportáltunk Oroszországnak.

A szankció bevezetése után pedig Oroszország három év alatt kiépítette a saját maga mezőgazdaságát. Most pedig már vagy nem sikerülne, vagy sokkal nehezebben sikerülne exportálnunk élelmiszert Oroszországba, mint a szankciók bevezetése előtt. Tehát alábecsülni egy ország alkalmazkodóképességét, az végzetes hiba. És úgy látom, hogy az oroszok alkalmazkodnak a rájuk kivetett szankciókhoz – tette hozzá.

Az inflációról a kormányfő elmondta, a magyar kormány célja 2023-ra, hogy az év végén az infláció egyszámjegyű legyen. Az infláció magától nem fog csökkenni, le kell törni.

Van egy nemzetközi tudás arra, hogyan lehet letörni az inflációt, ami nem alkalmazható minden országban. Ezt a munkát a kormány elvégezte. „Az első fecskék megjelentek” – fogalmazott Orbán Viktor. Most már kereskedők és élelmiszerláncok versenyeznek egymással, hogy mely terméket nézve tudnak olcsóbb árat ajánlani. A fogyasztóvédelem és a versenyhivatal gőzerővel dolgozik a háttérben, és nem engedjük, hogy inflációs spekuláció alakuljon ki, és akár kereskedők, akár más megpróbáljon az infláción extraprofitra szert tenni.    A kormánynak még van egy feladata: az árstopokat ki kell vezetni, de amíg az infláció nagyon magas, addig ezt nem lehet megtenni – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor
Magyarország
orosz-ukrán háború
infláció

Most

08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű