Ugrás a tartalomra
pzzp.rs/illusztráció

Óriási méreteket öltött a madármérgezés Magyarországon

2021.10.27
12:46
Túlnyomó többségben a ragadozók ellen irányuló mérgezés áll a háttérben.

Az utóbbi másfél évben kiugró méreteket öltött a ragadozómadarak illegális pusztítása Magyarországon. Tizenhat év alatt 1600 védett madarat pusztítottak el orvvadászok 87 millió forintos kárt okozva ezzel.

Idén 18 esetben 224 védett madár, köztük 165 ragadozómadár esett szándékos vagy gondatlanságból elkövetett bűncselekmény áldozatául – tájékoztatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az MME zéró toleranciát és hatékonyabb fellépést vár el a hatóságoktól és a vadásztársadalomtól a madarakat illegális eszközökkel pusztító bűnözőkkel szemben. Az utóbbi másfél évben a szervezet méreg- és tetemkereső kutyás egysége és a Természetvédelmi Őrszolgálata az elmúlt 16 év három legjelentősebb mérgezéses esete mellett parlagi sasok, rétisasok és egy barátkeselyű lelövésére derített fényt, valamint a nem megfelelően üzemeltetett élvefogó csapdákkal okozott természetpusztításra.

Az esetek elemzéséből kiderül, hogy túlnyomó többségben a ragadozók ellen irányuló mérgezés áll a háttérben – írják a közleményben.

Madármérgezés
vegyszer
ragadozó madár

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű