Ugrás a tartalomra
MTI/Bruzák Noémi

Összeköt bennünket közös kultúránk, történelmünk, anyanyelvünk és szokásaink

2023.06.03
21:04
Forrás
MTI
Bármilyen nehézség ellenére összeköt bennünket közös kultúránk, közös történelmünk, közös anyanyelvünk és szokásaink - mondta Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára Torockón.

Az államtitkár a Duna-napon ünnepi köszöntőjében felidézte: 13 évvel ezelőtt döntött arról a magyar Országgyűlés - a kettős állampolgárságról szóló törvény után - hogy június 4. ne csak a trianoni békediktátumra emlékező gyásznap, hanem a nemzeti összetartozás napja is legyen.
    Hosszas viták előzték meg a parlamenti döntést, de úgy gondolták, lehetőséget kell adni arra, hogy ne csak a gyászos emlékezetű évekre, évszázadokra emlékezzenek, ne csak Trianonra és a békeszerződésre, amellyel akkor úgy tűnt derékba törik nemzetünk történetét. Azt szerették volna, hogy az elmúlt évszázadok és az azóta eltelt 103 esztendő sikeres történeteire is emlékezzenek, adjanak reményt a 21. századi fiataloknak, hogy ők is fizikai valójukban éljék meg a nemzeti összetartozás élményét - mondta Potápi Árpád János, hangsúlyozva: azt az élményt, amit csak itt, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján vagy a Délvidéken lehet megélni.
    Ne a szétszakítottságunk legyen jellemző ránk, hanem az, hogy bármilyen nehézség ellenére bennünket összeköt közös kultúránk, közös történelmünk, közös anyanyelvünk, a szokásaink és az is most már 2014 óta, hogy közösen, a nemzeti összetartozás napja alkalmából itt vagyunk Torockón.
    Az államtitkár gratulált ahhoz a döntéshez, hogy a Duna-nap idén három napos rendezvénysorozatra bővült és a Kárpát-medence elszakított részeiből is érkeztek rá résztvevők, lehetőség nyílt arra, hogy mindenki bemutatkozhasson.
    Potápi Árpád János úgy fogalmazott: a Kárpát-medence, a magyar nemzet kulturális fővárosa ezen a hétvégén Torockó lett.
    Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy ha Orbán Balázs, Görgey Artúr vagy Petőfi Sándor századok múltával itt járnának közöttünk, büszkék lennének, mert a magyarság ügyét nem hagytuk veszni.
    Büszkék lennének, mert az elmúlt századok sokszor szörnyű nehézségei és hétköznapokat megkeserítő akadályai sem tudták szétválasztani a magyarokat.
    "Mert Trianonra emlékezve 2010 óta nem búsongunk, hogy mi választ el bennünket, hanem azokat a szálakat fonjuk egyre szorosabbra, ami összeköt. Nekünk, magyaroknak - éljünk bármelyik szegletén is a világnak - azonosak a gyökereink, közös a múltunk, és közös a jövőnk is. Mert összetartozunk, és amíg nem felejtjük gyökereinket, hagyományainkat, nyelvünket és történeteinket addig lesz a jövőnk, addig lesz közös jövőnk" - fogalmazott a vezérigazgató.

Potápi Árpád János
Nemzeti Összetartozás Napja

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.