Ugrás a tartalomra
Állatvédelmi projekt a terepen
Pannon RTV / Hoffmann Artúr

Óvjuk a veszélyeztetett állatfajokat!

2019-07-04
14:02
2019-07-04
19:09
Forrás
Pannon RTV
A szerb-magyar határon átnyúló projekt a túzok és a rákosi vipera élőhelyeit hivatott megóvni, és ezáltal biztosítani a fajok populációjának növelését.
Túzok

A szerbiai oldalon a túzok, Európa egyik ritka és veszélyeztetett madárfajának védelme a fő cél.

A projekt bemutatása a tartományi képviselőházban

A túzok populáció számára védőkerítést építenek a szárazföldi ragadozók ellen, illetve különböző élőhelykezelési beavatkozásokat végeznek majd el - mondja Vígh Loránd, a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság munkatársa. „A titkárság különböző edukatív jellegű tevékenységet folytatott. Tettünk egy körutat az egyetemistákkal együtt a Túzok Legelői Speciális Természeti Rezervátumban, de jártunk a Kiskunsági Nemzeti Parkban is. Körülbelül 50 egyetemista vett részt ebben a tevékenységben a gyakornokokkal és tanáraikkal együtt.”

Rákosi vipera

A magyarországi oldalon a rákosi vipera hosszútávú túlélését szeretnék biztosítani. Az erdő felszámolásával szeretnék összekötni a viperák elválasztott élőhelyeit - hansúlyozta Vajda Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának természetmegőrzési osztályvezetője. „A rákosi vipera csak védett területen fordul elő Magyarországon, most már csak a Fertő Hanság Nemzeti Park területén és a Kiskunságban található, ahol szerencsére még több állománya van. A projekt a Bugaci területre összpontosít, ahol két állománya van a viperának. Itt két gyepterület is van, amelyek között egy erdősáv húzódik, amely a viperák számára felér egy téglafallal.”

A bemutató résztvevői

A projekt július közepén zárul, összértéke pedig közel 290 ezer euró, ebből 244 ezret az Unió biztosít.

veszélyeztetett állatok
projekt
túzok
rákosi vipera
Szerbia
Magyarország

Most

19:50, Frissítve: 07:04

Az igazi 007-es ügynök

A titkos ügynök általában észrevétlenül, titokban végzi munkáját. Egyetlen világhírű ügynök tevékenységét ismeri szinte mindenki, ez pedig James Bond.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.