Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Páneurópai Piknik - közösen emlékezik meg Orbán Viktor és Angela Merkel

2019-08-19
09:52
2019-08-19
17:47
Forrás
Pannon RTV
Harminc éve, ezen a napon tartották meg a Páneurópai Pikniket egy Sopron melletti határátkelőhelynél.

Akkor a néhány órára megnyitott osztrák-magyar határon több száz, a kommunista Német Demokratikus Köztársaságból menekülő ember jutott át Ausztriába, onnan pedig a Német Szövetségi Köztársaságba. A történelmi esemény évfordulójáról közösen emlékezett meg ma Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár Sopronban.

A Páneurópai Piknik egyébként egy Habsburg Ottó és Pozsgay Imre fővédnökségével megrendezett békedemonstráció volt, amikor az összegyűlt NDK állampolgárok áttörtek a határon. Az esemény az egyik fontos előzménye volt az Európát kettéosztó vasfüggöny végleges eltűnésének, Németország egyesítésének és az Európai Unió keleti bővítésének.

fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ökumenikus istentiszteletet tartottak ma, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével. Ezt követően a két politikus kétoldalú megbeszélésen vett részt, majd közös sajtótájékoztatót tartott. A német kancellár elmondta, a Páneurópai Piknik jelentős eleme volt annak a folyamatnak, ami a Berlini fal leomlásához vezetett és egy építő eleme volt Európa egyesülésének.

Angela Merkel, kancellár, Német Szövetségi Köztársaság: „Olyan politikára van szükségünk, amely az Európai Unió minden tagállamát még jobban egyesíti, mert nagy kihívások előtt állunk. Legyen az a gazdasági fejlődésben, vagy a védelmi együttműködésben, a NATO tagállamaiként is.”

A kétoldalú megbeszélésnek fontos pontja volt az Európai Unió bővítésének kérdése is.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Ez Magyarország számára húsba vágó kérdés, hiszen az Európai Unió déli határai egybe esnek Magyarország déli határával. Nekünk érdekünk, hogy a Nyugat-Balkán minél hamarabb az Európai Unió részévé váljon. Ezért Magyarország szorgalmazza az Európai Unió további bővítését, különösen felhívjuk a figyelmet mindig arra, hogy a kulcsfontosságú ország Szerbia, és a Szerbiával zajló csatlakozási folyamatok felgyorsítása az nemcsak Szerbiának, Magyarországnak hanem egész Európának is létérdeke.”

Foto: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor sajtótájékoztatóján a határvédelemről is beszélt. Azt mondta, Magyarország a németek várkapitányi teendőit látja el, amikor a déli végeken védi Európa külső határait. A magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességéről is szólt Orbán Viktor. Hangsúlyozta, nem látni olyan eseményeket, amelyek megzavarnák a magyar-német kapcsolatokat. A magyar miniszterelnök azt is aláhúzta, a gazdasági kérdések álltak a tárgyalások súlypontjában, mivel Németország első számú kereskedelmi partnere és befektetője Magyarországnak.

Sopron
Páneurópai Piknik

Most

23:19, Frissítve: 23:34

Az Atlético a címvédőt, a Dortmund a PSG-t verte

Az Atlético Madrid Niguez korai gólja révén előnyből várja a címvédő Liverpool elleni visszavágót a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, míg a Dortmund 2:1-es győzelemmel kezdte a PSG elleni párharcot.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Robbanás Újvidéken

A detonáció valamivel 19 óra után a limani piac közelében levő Puskin utcában történt.