Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Francisco Seco

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

2019-06-26
21:17
2019-06-26
21:28
Forrás
MTI, 24.hu, Szerbiai RTV
Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.

Északkelet-Spanyolország egyes részein 45 fokra számítanak pénteken, a Szaharából beáramló forró levegő következtében. Svájcban is hőhullám várható, de ott nyitva tartják az iskolákat, arra hivatkozva, hogy a szülőktől nem várható el, hogy gondoskodjanak gyermekeik napközbeni elhelyezéséről.

Párizsban és Lyonban csak a legkevésbé szennyező járművek közlekedhetnek, a forróságban ugyanis durva szmog alakulhat ki. A németországi Szász-Anhalt tartományban pedig sebességkorlátozást vezettek be az autópályákon, mert a hőség következtében károsodhat az útburkolat.

Lengyelországot is elérte az Európát elárasztó afrikai hőséghullám, a nyugat-lengyelországi Radzyń községben délután 38,2 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt a júniusi melegrekord.

Az eddigi legmagasabb júniusi hőmérsékletet - 38 Celsius-fokot - 1935-ben jegyeztek az alsósziléziai Wroclawban. A  245 lengyelországi meteorológiai mérőállomás közül szerdán 108 helyen mértek 33 foknál magasabb hőmérsékletet. A kórházak országszerte a hőség okozta tünetekkel jelentkező páciensek növekvő számát jelzik. A lengyel kormány biztonsági központjának (RCB) esti közleménye szerint a magas hőmérséklet miatt akadozik a vonatközlekedés, 84 személyvonat késik, három rövidebb, kelet-, illetve dél-lengyelországi vasúti szakaszon pedig szünetel a forgalom a sínek deformálódása miatt.
 

Megdőlt szerdán a több mint hetven éve regisztrált júniusi melegrekord Németországban is.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint az új történelmi csúcs 38,6 Celsius-fok, délután mérték a Coschen nevű településen, amely az ország keleti részén, a német-lengyel határnál fekszik, Berlintől mintegy 130 kilométerre. Az előző júniusi melegrekord 38,5 Celsius-fok volt, 1947-ben mérték az ország délnyugati részén, a német-francia határ térségében fekvő Bühlertalban. Az abszolút hőmérsékleti rekord 40,3 Celsius-fok, 2015 augusztusában mérték a bajorországi Kitzingenben.

DWD szerdára az ország területének csaknem négyötödére hőségriasztást adott ki, a legtöbb nagyvárosban 35 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet, és sokhelyütt éjszaka sem lesz 20 Celsius-foknál hűvösebb. Enyhébb időjárást, 25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet csak az északnyugati vidékeken és a tengerparti területeken regisztráltak nap közben.

A hőhullám szerdán tetőzik és a következő napokban némileg enyhül, de a kánikula egészen a hét végéig marad.

Az Ulla nevű fronttal száraz légtömegek örvénylenek Németország fölé Afrikából, számottevő eső csak a következő héten valószínű, így tovább tart az ország északi felét sújtó aszály. A csapadékszegény időjárás miatt az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Minden-Lübbecke járás több településén vízhiány alakult ki, az önkormányzatok szerdán arra kérték a lakosságot, hogy ne öntözzék a kerteket, ne töltsenek fel kerti medencéket és ne mossanak autót ivóvízzel. A korlátozás 120 ezer embert érint.

hőség
Európa

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.