Ugrás a tartalomra
Rákóczi Szövetség

Potápi: 20. századi traumáinkra emlékezni gyász, de egyben összetartozásunk hitvallása is

2021.04.12
13:03
2021.04.12
16:36
Forrás
Pannon RTV
Huszadik századi traumáinkra emlékezni gyász, de egyben összetartozásunk hitvallása is - kezdte ünnepi beszédét Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár a Felvidékről kitelepítettek emléknapján.

A Rákóczi Szövetség szervezésében megtartott online megemlékezésen az emléknap céljáról úgy fogalmazott: április 12-én előttük hajtunk fejet, és arra emlékezünk, hogy a háború utáni jogfosztó intézkedésekkel mit veszített a felvidéki nemzetrész. Ugyanakkor emlékezünk arra is, hogy a kitelepített magyar családok nagy erőfeszítések árán ugyan, de otthonra leltek az anyaországban.

Kiemelte, a felvidéki magyarság az embert próbáló évtizedek ellenére is megmaradt, megtartotta életerejét, és máig őrzi identitását.

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár: „Történelmünk arra tanít meg bennünket, hogy akárhány igazságtalanságot is kell elszenvednünk, ha ragaszkodunk magyarságunkhoz, ha összefogunk, akkor nem tudnak minket megtörni. A felvidéki magyarság, túlélve Trianont, a Beneš-dekrétumokat és a kommunizmus évtizedeit, ma közös erővel építi jövőjét. 1947-ben magyart a magyartól választott el a kényszerű áttelepítés, ma azonban a nemzet újra egyesülve bizakodva tekint a jövőbe. Ahol 75 évvel ezelőtt tiltva volt a magyar nyelvű oktatás, ott ma újra magyar óvodák, iskolák működnek. Az a kötelék, amely az 1945 után megfogyatkozott felvidéki magyarságot összetartotta, ma is működik. Legyen az idei emlékezésünk egyben kiállás nagyszüleink és dédszüleink meg nem alkuvása mellett.”

Potápi Árpád János
Felvidék
megemlékezés
Magyarország

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Fitt percek a Pannon Televízióban

Új műsorral jelentkezik a Pannon Televízió. Nyáron sem maradnak mozgással kapcsolatos tartalmak nélkül a nézőink. A Fitt percek elnevezésű rövid átmozgató műsor részleteiről Kókai Mónika szerkesztő beszélt.
10:29

Ma van a szerb rendőrség napja

A központi ünnepséget a Szerbia Palota előtt rendezik meg ma délelőtt, ahol többek között 1337 új rendőrtisztet avatnak - mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter a Szerbiai RTV-nek adott interjújában.
08:52

Megfékezték a tüzet a čačaki Sloboda lőszergyárban

Erős robbanás rázta meg Čačakot szombaton 20 óra körül. Az erős detonációt több kisebb is követte. A robbanás a Sloboda lőszergyár területén történt. A keletkezett tüzet az illetékeseknek sikerült eloltaniuk. Éjjel nem volt újabb detonáció.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.