Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Potápi: az áprilisi országgyűlési választás nemzetgyűlési választás is volt

2022.05.18
13:10
2022.05.18
16:11
Forrás
Pannon RTV
Az idei magyar országgyűlési választás nem szimplán egy magyar belpolitikai választás volt, hanem nemzetgyűlési választás is - hangoztatta Potápi Árpád János.

A magyar kormány 2010-ben megteremtette annak lehetőségét, hogy a határon túli magyar állampolgárok is részt vegyenek azon - mondta Potápi Árpád János Budapesten. A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár a külhoni magyar gyermekpszichológusok kétnapos konferenciájának megnyitóján úgy fogalmazott: a kormánypártok nagyarányú támogatása annak a 12 éves munkának is köszönhető, amit a magyar kormány végzett nemzetegyesítő, nemzetépítő munkája során. A célokat mindig közösen, a határon túli magyarokkal együtt határozták meg - mondta.

„A határon túli támogatásoknak az összegét megtízszereztük. Szép számokat lehetne mondani. El tudnánk mondani azt, hogy közel ezer óvodát újítottunk fel és építettünk külhoni területeken, közel háromezer templomot, egyházi közösségi teret tudtunk építeni, felújítani, ebből 1600-at határon túli területeken. Iskolákat újítottunk fel, talán nincs olyan szakképző intézmény, amit valamilyen módon ne támogattunk volna, egyetemeket, főiskolákat hoztunk össze egy közösségbe, illetve hálózatba, és erősítettünk meg.”

A választópolgárok megerősítették a magyar kormány nemzetpolitikai stratégiájának támogatását - mondta Szijjártó Péter a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, a választáson rekordszámban vettek részt a határon túli magyarok, ami azt mutatja, hogy ők is fontosnak tartják, hogy a nemzet jövőjéről szóló döntésekben a nemzet minden tagja részt vegyen.

Szijjártó hangsúlyozta: a jövőben is kiállnak minden magyarért, függetlenül attól, hogy a határon innen vagy túl él. A nemzetpolitikai stratégia akkor sikeres, ha megkérdezik a határon túli magyarokat, hogy mire van szükségük, és 2015-ben erre a kérdésre azt mondták, azt szeretnék, ha gazdaságilag erősítenék meg a közösségeiket, ezért indították el a gazdaságfejlesztési programokat - tette hozzá a politikus.

Potápi Árpád János
országgyűlési választás
Magyarország

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.