Ugrás a tartalomra
MTI/Mohai Balázs

Potápi: Magyarnak lenni hátrány helyett újra előny

2021.02.26
15:40
2021.02.26
16:42
Forrás
Pannon RTV
Online rendezte meg ezúttal a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

A találkozó célja a diaszpórában működő magyar nyelvű oktatási intézmények fejlesztése, valamint szakmai fórum biztosítása az intézmények vezetői számára a tapasztalatcserére és a kapcsolatok építésére. Az online eseményen Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: nehéz ma olyan diaszpórát találni, amelyet a nemzetpolitika az elmúlt években ne ért volna el, a világ magyar közösségeinek rendszerszintű támogatását valósították meg. Szilágyi Péter a Pannon RTV-nek elmondta, negyedik alkalommal szervezték meg az eseményt, és első alkalommal online, ez pedig lehetőséget adott arra, hogy szélesebb körben hirdessék meg. A pénteki fórumon 35 országból mintegy 150 oktatási szakember, iskolavezető volt jelen. A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa hozzátette, tavaly sok programot áttettek az online térbe, amelyek megvalósításában nagyon aktív volt a diaszpórában élő 2,5 milliós magyarság is. 

Szilágyi Péter, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa: „Erre az esztendőre is ki lesz írva az Államtitkárságnak a nyílt pályázata, amely 2021. március közepén fog startolni, de erről majd államtitkár úr külön bejelentést fog tenni, illetve nyáron valószínűsíthetően megtartásra kerül a Győri Egyetemnek az online szakmai továbbképzése pedagógusok részére, tervezzük a Rákóczi Szövetségnek a táborát is Sátoraljaújhelyen, úgyhogy a meghirdetéseink azok élnek, illetve a korábbi 2020-as kezdeményezések a középiskolásoknak és a felsőoktatásban tanulóknak szóló ösztöndíjprogramok is úgy tűnik, hogy el fognak indulni most 2021 szeptemberében.” 

Hétvégi Magyar Iskolák Találkozója
Potápi Árpád János
Szilágyi Péter

Most

19:13, Frissítve: 19:40

A szabadkai kisipar története

Bemutatták Dragutin Miljković: A szabadkai kisipar története című könyvét ma Palicson. Az esemény a Könyvtár a szabadban elnevezésű programsorozat folytatása volt.
18:09, Frissítve: 19:23

Fák százait ültették el Topolyán

Faültetési akciót tartottak ma Topolyán. Mintegy 290 facsemetét ültettek el a helyi piactér környékén, illetve a tűzoltóság udvarában. Az eseményt az önkormányzat, a Caritas és az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezte.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!