Ugrás a tartalomra
MTI/Vasvári Tamás

Potápi: a magyarság csak magára számíthat

2022.11.04
20:37
2022.11.04
21:06
Forrás
MTI
Bár az ENSZ elítélte a szovjet beavatkozást, érdemi segítséget Magyarország nem kapott - mondta a magyar államtitkár.

A magyarság csak magára támaszkodhat, nem számíthat másra, ez 1956. november 4-én is bebizonyosodott - mondta Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján tartott megemlékezésen hozzátette: bár az ENSZ elítélte a szovjet beavatkozást, érdemi segítséget Magyarország nem kapott. "Ebből is megtanulhattuk akkor, hogy az jár nekünk, amiért mi magunk megküzdünk" - fogalmazott. Azt mondta, a forradalmat leverték, "a tüzet kioltották, de a parázs tovább élt a hamu alatt". A kiolthatatlan parázs örökérvényű hagyatéka 1956-nak, ezt vitték magukkal azok, mintegy 200-220 ezren, akik elmenekültek az országból. Rajtuk kívül a forradalom áldozatai között van 3000 elhunyt, 20 ezer sebesült, több száz kivégzett forradalmár és több tízezer meghurcolt, bebörtönzött ember - emlékeztetett. Az államtitkár szerint 1956 parazsa kapott erőre az 1989-es demokratikus rendszerváltásban, és ez gyúlt lángra, amikor az embereknek elegük lett "a kádári terrort is idéző baloldali kormányzásból".

Kiemelte: 2010 óta megértük Magyarország felvirágzását. "Sok nehéz helyzetbe kerültünk, de mindegyikben megerősödve folytathattuk munkánkat. Nemzetközi nyomás alá helyeztek bennünket, fenyegettek, majd jött a világjárvány most éppen a háborús szankciók következményei sújtanak bennünket, de Magyarország kormánya továbbra is kitart nemzetünk oldalán, népünk érdekében" - mondta.

Közölte: az elmúlt 12 év is bizonyíték arra, hogy "ha összefogunk, mindenre képesek vagyunk". A nemzeti összetartozás érzése és élménye is megerősödött bennünk, de mindezeket az eredményeket most a szomszédban zajló háború közelsége fenyegeti - fűzte hozzá. Kitért arra, hogy a kárpátaljai magyarság különösen nagy terheket hordoz a háború következtében. A kormány ennek enyhítése érdekében kezdett bele a magyar történelem legnagyobb humanitárius segélyébe, amellyel minden kárpátaljainak segítő kezet nyújt. Éppen ezért nagyon rossz üzenete van annak, hogy a munkácsi vár udvaráról eltávolították a magyarok által emelt turul emlékművet - jegyezte meg. A politikus hangsúlyozta: ez is rávilágít arra, hogy most békére van szükségünk, "a béke az, ami a háborús szankciók okozta válságot meg tudja fékezni". Nemcsak 1956. november 4. kötelez bennünket a béke keresésére, hanem a keresztény kultúránk és a legjózanabb érdekeink is - mondta Potápi Árpád János.

Potápi Árpád János
1956-os forradalom és szabadságharc

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.