Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Rákóczi Szövetség: válasszanak iskolaköteles gyermeküknek magyar iskolát

2021.03.16
12:27
2021.03.16
17:00
Forrás
Pannon RTV
A magyar iskola a külhoni közösségekben a megmaradás záloga - ez a magyarországi Rákóczi Szövetség meggyőződése már évtizedek óta, és ezért kérik idén is a külhoni magyar családokat, hogy válasszanak iskolaköteles gyermeküknek magyar iskolát.
Pannon RTV/Zséli Ágnes

A Magyar Iskolaválasztási Program mögött idén is széleskörű társadalmi összefogás jött létre, sok száz települési önkormányzat és magánember fogott össze annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet a külhoni magyar közösségek fennmaradását alapjaiban meghatározó döntésre.

A következő hetekben, hónapokban a szülőknek arról kell dönteniük, hogy iskolakötelessé váló gyermeküket milyen nyelvű iskolába íratják. A Rákóczi Szövetség idén is arra biztat mindenkit, hogy magyar iskolát válasszon gyermekének, ugyanis a szülők ezzel többlettudást és nagyobb kapcsolatrendszert biztosíthatnak gyermeküknek a két nyelv, két kultúra oktatásán keresztül.

Csáky Csongor, elnök, Rákóczi Szövetség: „Nagyon sok területen Vajdaságtól Felvidékig látjuk, hogy az a gyermek, akit a szülei 6-7 éves korában magyar iskolába íratnak, az a gyermek jó eséllyel felnőttként is része tud maradni a magyar közösségnek, hiszen a magyar iskola az egyetlen olyan intézmény a külhoni közösségben, ahol a magyar kultúrát, a magyar nyelvet, és mindazt, ami a magyarságunkat meghatározza a kapcsolatrendszerével együtt az átadható.”

Pannon RTV/Zséli Ágnes

A Rákóczi Szövetség elnöke kiemelte, a vajdasági magyar közösség rendkívül jól szervezett közösség a Magyar Nemzeti Tanács különböző helyi szervezetei által, és a Rákóczi Szövetség is kiváló együttműködést alakított ki az elmúlt években az MNT-vel.

„Minden olyan kisgyermek, akit a szülei bevezetnek a magyar iskola ajtaján, az számíthat arra, hogy mire majd szeptemberre iskolába kell mennie, akkor egy jó minőségű iskolatáskát is kap a Rákóczi Szövetségtől a Magyar Nemzeti Tanács közvetítésében, és igyekszünk eljutni az ősz folyamán az iskolakezdést követően a családokhoz, hogy személyesen is találkozzunk velük.

Ilyenkor a magyarországi társadalom elismerését is magukkal viszik egy borítékban - tette hozzá. Évről évre nagyon sok magyarországi település, önkormányzat és magánszemély fog össze, és ez az összefogás egy jelképes adomány keretében is megmutatkozik. Egy egyszeri szimbolikus 10 ezer forintos ösztöndíjat tudnak ennek köszönhetően adni a családoknak - mondta el Csáky Csongor.

Csáky Csongor
elnök
Rákóczi Szövetség
külhoni
magyar
iskolás
iskolaköteles

Most

08:13

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.
07:27, Frissítve: 07:33

Bírja a meleget? - ha igen, ma jó napja lesz

Még két napig tarthat a pokoli hőség. Mára a tegnapinál is melegebb időt jósolnak a meteorológusok, a hét legforróbb napjára kell felkészülnünk, 38-39 fokos délutáni csúccsal.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.