Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

A srebrenicai bűntettre emlékeztek a potočari emlékközpontban

2021.07.11
15:14
2021.07.11
16:27
Forrás
Szerbiai RTV
Eltemettek 19 újonnan azonosított áldozatot.

A srebrenicai bűntett 26-ik évfordulójára emlékeztek a bosznia-hercegovinai potočari emlékközpontban. A megemlékezésen magas rangú politikusok, diplomaták és nemzetközi szervezetek képviselői is részt vettek. Azok, akik személyesen nem tudtak jelen lenni, videóüzenetet küldtek. Szerbia kormánya nem képviseltette magát az eseményen.

Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Ahogyan tavaly, idén is a járványügyi intézkedésekkel összhangban tartották meg a megemlékezést, jelentősen kevesebb résztvevővel. Az EU bővítési biztosa, Várhelyi Olivér üzenetében arról beszélt, Európa nem felejtette el saját felelősségét, valamint említést tett a nemzetközi bírósági ítéletekről is, melyek szavai szerint bebizonyították, hogy semmit sem lehet megúszni büntetlenül. Ugyancsak videoüzenetet küldött Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki elmondta, a gyász egyesíti az embereket, és biztosítja, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő. Carmel Agius, a Hágai Nemzetközi Törvényszék elnöke arról beszélt, nemzetközi résztvevőkkel továbbra is teljes erőbedobással zajlik az áldozatok azonosítása, és a kilencvenes évek boszniai háborúiban elkövetett bűnök felderítése. A megemlékezésen felszólalt továbbá Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki azt mondta, nem szabad megengedni, hogy valaha is a feledés homályába vesszen az európai történelem ezen sötét foltja.

Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

A potočari emlékközpontban továbbá Milo Đukanović, Montenegró elnöke is jelen volt, illetve videóüzenetben jelentkezett a montenegrói parlament elnöke, Aleksa Bečić is. Azt mondta, Montenegró nemrég hivatalosan is elítélte a srebrenicai mészárlást, és azokat is, akik tagadják, hogy az valóban megtörtént volna. A szerbiai politikusok közül Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt vezetője vett részt személyesen.

Ana Brnabić szerb kormányfő korábban a Prva Televíziónak adott interjújában arról beszélt, mindaddig nincs keresnivalója a srebrenicai áldozatokról szóló megemlékezésen, amíg kézre nem kerítik azokat, akik hat évvel ezelőtt megtámadták Szerbia államfőjét, az akkori miniszterelnököt, Aleksandar Vučićot, aki az áldozatok emléke előtt akart tisztelegni. Brnabić továbbá azt mondta, a szerb kormány nem kapott meghívót az eseményre, anélkül pedig - szavai szerint - eszükbe sem jutna elmenni oda. Előbb kapják el azokat, akik rátámadtak Vučićra - hangsúlyozta a szerb miniszterelnök.

Srebrenica
népirtás
Potočari
megemlékezés

Most

15:29

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 15:42

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.
12:51, Frissítve: 12:56

Missziós napok Adán

Indiából, Ghánából, Indonéziából és Felvidékről származó verbiták hirdetik a kereszténységet, fiatalok és idősek számára egyaránt az adai Szentháromság Plébánia szervezésében megvalósuló eseményen.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.