Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

A srebrenicai mészárlásra emlékezve...

2019-07-11
11:37
2019-07-11
11:55
Forrás
MTI
A srebrenicai mészárlásra emlékezve mindannyiunk felelőssége a béke megszilárdítása és a biztonságos jövő megóvása Bosznia-Hercegovinában és a tágabb régióban egyaránt - nyilatkozta Mogherini és Hahn

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért, valamint a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztosa a srebrenicai mészárlás huszonnegyedik évfordulóján Brüsszelben kiadott közös nyilatkozatban kijelentette, hogy az ártatlan civilek kegyetlen legyilkolása az emberiség egyik legsötétebb pillanata a modern európai történelemben.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

"Meg kell szüntetni a büntetlenséget, és szabadulni kell a múlt sötét örökségétől. Nincs helye az indulatokat szító retorikának, tagadásnak, a revizionizmusnak vagy a háborús bűnöket elkövetők dicsőítésének" - fogalmaztak.

Kijelentették, hogy a történelem átírására tett kísérletek úgy Bosznia-Hercegovinában, mint bárhol máshol elfogadhatatlanok. Az Európai Unió továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogassa Bosznia-Hercegovinát egy olyan társadalom létrehozásában, ahol a pluralizmus, az igazságosság és az emberi méltóság érvényesül - szögezték le.

A szerb határ közelében, Bosznia-Hercegovinában található Srebrenica a boszniai háború egy részében az ENSZ védelme alatt állt, ezért a környék muszlim (bosnyák) lakossága itt keresett menedéket. A boszniai szerb erők 1995 júliusában elfoglalták a várost, a kézifegyverekkel felszerelt holland békefenntartók pedig gyakorlatilag semmilyen ellenállást nem tanúsítottak.

Srebrenica, Bosznia-Hercegovina, térkép

Srebrenica elfoglalását követően a szerb erők néhány nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon.

Srebrenica
Federica Mogherini
Johannes Hahn

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.