Ugrás a tartalomra
család, baba
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A Start-számlát a külhoni magyar kettős állampolgárok is igényelhetik

2017-11-28
19:34
2017-11-28
20:39
Forrás
Pannon RTV
Januártól a 42 ezer 500 forintos babakötvényként ismert Start-számlát igényelhetik a külhoni magyar kettős állampolgárok. Ez azokra a gyerekekre vonatkozik, akik 2017. június 30-a után születtek.

Együtt a négytagú szabadkai Radaković család. Máté már négyéves, a kis Emma pedig éppen két hónapos, így ő már jogosult a 42 ezer 500 forinttal járó babakötvényre, ugyanis 2018 januárjától a nem Magyarországon élő magyar állampolgárok számára is elérhető válik a babakötvény. A 2017. június 30. után született gyermekek esetében lesz igényelhető a támogatás. Emma édesanyja, Orsolya elmondta, mindenképp igénylik a segítséget.

Radaković Huszta Orsolya, Szabadka: „Akkor, amikor a kisfiúnk megszületett, már a szerbiai támogatásokat is igénybe vettük és utánajártunk mindennek. Ugyanúgy most is már a hazai támogatásokat elintéztük, és ugyan még hátra van a magyarországi támogatás, vagyis a babakötvény, de ezt is el fogjuk intézni, ezt is meg fogjuk kötni a kislánynak, mert ő most már jogosult rá. A kisfiúnknak erre még nem volt lehetősége.”

család, baba

A babakötvény egy egyszeri 42 500 forintos támogatás. A szülők fizethetnek be mellé, ez az összeg az alaptőkével együtt kamatozik a gyermek 18. születésnapjáig. Az eddigi szabályozás szerint a külhoni magyarok nem köthettek babakötvényt, ezen változtatott a magyar kormány. A babakötvény által 18 évig minden évben küldenek egy üzenetet az adott magyar családnak, hogy számon tartják őket - ezt még november 18-án mondta Szabadkán Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere. „Január elsejétől bárhol születik magyar gyermek a világon, megkapja a babakötvényt. Nem győzőm elmondani újra és újra, gondoljanak arra, hogyha bejelentik akár Venezuelában, akár Újvidéken, akár Kárpátalján, bárhol a világon azt, hogy ez a gyermek magyar gyermek lesz, és megigénylik a magyar okmányokat, akkor egyúttal a magyar okmányokkal kapnak egy olyan államkötvényt, egy olyan állampapírról szóló igazolást, ami 18 évig ketyeg, működik, mozog, gyarapszik.”

Kikerült a szabályozásból az a nehezen ellenőrizhető feltétel, amely szerint a számlán lévő összeget kizárólag tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, a gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére lehet fordítani. A fiatalok legkésőbb 23. életévük betöltéséig kérhetik a letéti számlán lévő összeg kifizetését. A szülők a babakötvényeket akár a Magyar Államkincstárnál, akár a magyar konzulátuson is igényelhetik abban az országban, ahol élnek, az illetékesek szerint.

babakötvény
kettős állampolgár
Start-számla

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.