Ugrás a tartalomra
család, baba
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A Start-számlát a külhoni magyar kettős állampolgárok is igényelhetik

2017-11-28
19:34
2017-11-28
20:39
Forrás
Pannon RTV
Januártól a 42 ezer 500 forintos babakötvényként ismert Start-számlát igényelhetik a külhoni magyar kettős állampolgárok. Ez azokra a gyerekekre vonatkozik, akik 2017. június 30-a után születtek.

Együtt a négytagú szabadkai Radaković család. Máté már négyéves, a kis Emma pedig éppen két hónapos, így ő már jogosult a 42 ezer 500 forinttal járó babakötvényre, ugyanis 2018 januárjától a nem Magyarországon élő magyar állampolgárok számára is elérhető válik a babakötvény. A 2017. június 30. után született gyermekek esetében lesz igényelhető a támogatás. Emma édesanyja, Orsolya elmondta, mindenképp igénylik a segítséget.

Radaković Huszta Orsolya, Szabadka: „Akkor, amikor a kisfiúnk megszületett, már a szerbiai támogatásokat is igénybe vettük és utánajártunk mindennek. Ugyanúgy most is már a hazai támogatásokat elintéztük, és ugyan még hátra van a magyarországi támogatás, vagyis a babakötvény, de ezt is el fogjuk intézni, ezt is meg fogjuk kötni a kislánynak, mert ő most már jogosult rá. A kisfiúnknak erre még nem volt lehetősége.”

család, baba

A babakötvény egy egyszeri 42 500 forintos támogatás. A szülők fizethetnek be mellé, ez az összeg az alaptőkével együtt kamatozik a gyermek 18. születésnapjáig. Az eddigi szabályozás szerint a külhoni magyarok nem köthettek babakötvényt, ezen változtatott a magyar kormány. A babakötvény által 18 évig minden évben küldenek egy üzenetet az adott magyar családnak, hogy számon tartják őket - ezt még november 18-án mondta Szabadkán Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere. „Január elsejétől bárhol születik magyar gyermek a világon, megkapja a babakötvényt. Nem győzőm elmondani újra és újra, gondoljanak arra, hogyha bejelentik akár Venezuelában, akár Újvidéken, akár Kárpátalján, bárhol a világon azt, hogy ez a gyermek magyar gyermek lesz, és megigénylik a magyar okmányokat, akkor egyúttal a magyar okmányokkal kapnak egy olyan államkötvényt, egy olyan állampapírról szóló igazolást, ami 18 évig ketyeg, működik, mozog, gyarapszik.”

Kikerült a szabályozásból az a nehezen ellenőrizhető feltétel, amely szerint a számlán lévő összeget kizárólag tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, a gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére lehet fordítani. A fiatalok legkésőbb 23. életévük betöltéséig kérhetik a letéti számlán lévő összeg kifizetését. A szülők a babakötvényeket akár a Magyar Államkincstárnál, akár a magyar konzulátuson is igényelhetik abban az országban, ahol élnek, az illetékesek szerint.

babakötvény
kettős állampolgár
Start-számla

Most

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.