Ugrás a tartalomra
Pixabay/bici

Strasbourgban folytatódik a székely fiatalok jogi küzdelme

2021.07.25
21:25
2021.07.25
21:37
Forrás
hirado.hu
Négy év után kiszabadult a börtönből Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi elnöke és Szőcs Zoltán, a szervezet erdélyi elnöke.

Romániában azért állították bíróság elé őket, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015 december 1-jén, a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanatból fogva koncepciós eljárásnak tekintette az eljárást.

A soha nem bizonyított vádak alapján bebörtönzött székely fiatalok feltételes szabadlábra helyezésük másnapján, Kézdivásárhely főterén tartottak tájékoztatót. „Felemelt fejjel mentünk a börtönbe és úgy érzem felemelt fejjel jöttünk is ki. Nem volt könnyű, de végigcsináltuk, 1112 napot” – mondták. Az Emberi Jogok Európai Bíróságán elfogadták a panaszukat, így Beke István és Szőcs Zoltán ügye Strasbourgban folytatódik, ahol a magyar kormány által létrehozott Kisebbségi Jogvédő Intézet képviseli majd a két székely fiatalt.

Strasbourg
székely
bíróság
Beke István
Szőcs Zoltán

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.