Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Szabadka átvette a Balkán Kulcsát

2021.07.08
16:49
2021.07.09
06:49
Forrás
Pannon RTV
Ez azt jelenti, hogy az észak-bácskai városnak Mórahalom vendégeként lehetősége van egy éven keresztül kulturális, gazdasági, társadalmi és hitéleti értékeit bemutatni.

Szabadka kapta a Balkán Kulcsát a magyarországi Mórahalomtól.Szabadkának még 2020-ban odaítélték a jelképes kulcsot, azonban a koronavírus-járvány miatt nem vehették át, csak idén.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

2019 óta július 8-án ünnepli Mórahalom Szerbia Napját. Ez alkalomból minden évben egy vándorkulcsot adnak át valamely szerbiai városnak. Az átadásra egy gálaműsoron került sor a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központban.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Balkán Kulcsa egy jelkép, ami összeköti a szerb és a magyar nemzetet, valamint erősíti a határ-menti kapcsolatokat - mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. „Szabadkával jóval hamarabb volt nagyon komoly együttműködésünk, mint ahogyan a Balkán Kulcsa létrejött, hiszen annak eredménye már a Kolo Szerb Kulturális Központ és a Palicsi Magyar Kulturális Központ. Nagybecskerekkel a nulláról indultunk, most visszatértünk Szabadkára hiszen a Balkán Kulcsa a határ-menti közeli kapcsolatok révén, rokoni, gazdasági és egyéb kapcsolatok révén egyre erősebb.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Balkán Kulcsa 2019-ben Nagybecskerekhez került. Ők a koronavírus-járvány miatt két éven át birtokolták azt. Most pedig Szabadkáé. Kern Imre, alpolgármester, Szabadka: „Szabadkának is az alapvető célkitűzése, hogy különféle szláv nyelvű, illetve szerb, horvát, bunyevác programokat hozzon ide ebbe a kultúrközpontba és mi úgy gondoljuk, hogy talán lehetne viszonozni ezeket a programokat Palicson a magyar kultúrközpontban, magyar programokkal. Természetesen, ha van igény magyar tartalmú programokat itt bemutatni a kultúrközpontban bemutatni, itt Mórahalmon arra is lesz lehetőség.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke azt mondta, a város ismét a régió egyik központjává válhat. „Azt gondolom, hogy eljött annak az ideje, hogy a kitűnő gazdasági kapcsolatok, a vasútfejlesztés és a területfejlesztések megvalósulása eredményeképpen Szabadka újra ennek a régiónak az egyik központja legyen. A határ relativizálódik, ugyan még erről nehéz beszélni ezekben a nyári hónapokban, amikor órákat kell várakozni a határátkelőkön, de ennek ellenére olyan projektumok valósulnak meg, amelyeken nagyon sokan 25 éven át dolgoztak.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Szabadka 2022. július 8-ig birtokolja a Balkán Kulcsát, a vándorkulcsot pedig továbbadja majd egy következő szerbiai városnak. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mely város lesz az.

Balkán Kulcsa
Mórahalom
Nógrádi Zoltán

Most

11:56, Frissítve: 12:16

Hol érdemes tankolni, ha tengerre utazunk?

Az idén nagyjából 40 euróval kerül többe, ha a görögországi Halkidikire utazunk Szerbiából, mint a korábbi években. De szinte bárhova is megyünk nyaralni, jó sok pénzben kerül, hiszen drasztikusan megnőtt az üzemanyagok ára.
11:24, Frissítve: 11:41

Nyári napközi Palicson

Nyári napközit szervez a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi iskolában 5-től 15 éves korú gyerekek számára. A résztvevőket kézműves foglalkozások, társas- és szabadtéri játékok várják az elkövetkező két hétben és augusztus második két hetében.
10:29

Katasztrofális az aszályhelyzet több olasz tartományban

Az öt olasz régió mindegyike, a többi között Lombardia, Veneto és Piemont tartomány az ország északi részén, a Pó folyó vízgyűjtő medencéje mentén fekszik. A legnagyobb olasz folyó, a Pó vízszintje pedig hetven éve nem volt ennyire alacsony.
10:21

Megújul a Pitypang ovi Adán

Megkezdődött Adán a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületének felújítása. A kétszintes Pitypang épület vízvezetékhálózatának teljes cseréjét végzik.

Népszerű