Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Szabadka átvette a Balkán Kulcsát

2021.07.08
16:49
2021.07.09
06:49
Forrás
Pannon RTV
Ez azt jelenti, hogy az észak-bácskai városnak Mórahalom vendégeként lehetősége van egy éven keresztül kulturális, gazdasági, társadalmi és hitéleti értékeit bemutatni.

Szabadka kapta a Balkán Kulcsát a magyarországi Mórahalomtól.Szabadkának még 2020-ban odaítélték a jelképes kulcsot, azonban a koronavírus-járvány miatt nem vehették át, csak idén.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

2019 óta július 8-án ünnepli Mórahalom Szerbia Napját. Ez alkalomból minden évben egy vándorkulcsot adnak át valamely szerbiai városnak. Az átadásra egy gálaműsoron került sor a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központban.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Balkán Kulcsa egy jelkép, ami összeköti a szerb és a magyar nemzetet, valamint erősíti a határ-menti kapcsolatokat - mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. „Szabadkával jóval hamarabb volt nagyon komoly együttműködésünk, mint ahogyan a Balkán Kulcsa létrejött, hiszen annak eredménye már a Kolo Szerb Kulturális Központ és a Palicsi Magyar Kulturális Központ. Nagybecskerekkel a nulláról indultunk, most visszatértünk Szabadkára hiszen a Balkán Kulcsa a határ-menti közeli kapcsolatok révén, rokoni, gazdasági és egyéb kapcsolatok révén egyre erősebb.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Balkán Kulcsa 2019-ben Nagybecskerekhez került. Ők a koronavírus-járvány miatt két éven át birtokolták azt. Most pedig Szabadkáé. Kern Imre, alpolgármester, Szabadka: „Szabadkának is az alapvető célkitűzése, hogy különféle szláv nyelvű, illetve szerb, horvát, bunyevác programokat hozzon ide ebbe a kultúrközpontba és mi úgy gondoljuk, hogy talán lehetne viszonozni ezeket a programokat Palicson a magyar kultúrközpontban, magyar programokkal. Természetesen, ha van igény magyar tartalmú programokat itt bemutatni a kultúrközpontban bemutatni, itt Mórahalmon arra is lesz lehetőség.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke azt mondta, a város ismét a régió egyik központjává válhat. „Azt gondolom, hogy eljött annak az ideje, hogy a kitűnő gazdasági kapcsolatok, a vasútfejlesztés és a területfejlesztések megvalósulása eredményeképpen Szabadka újra ennek a régiónak az egyik központja legyen. A határ relativizálódik, ugyan még erről nehéz beszélni ezekben a nyári hónapokban, amikor órákat kell várakozni a határátkelőkön, de ennek ellenére olyan projektumok valósulnak meg, amelyeken nagyon sokan 25 éven át dolgoztak.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Szabadka 2022. július 8-ig birtokolja a Balkán Kulcsát, a vándorkulcsot pedig továbbadja majd egy következő szerbiai városnak. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mely város lesz az.

Balkán Kulcsa
Mórahalom
Nógrádi Zoltán

Most

18:19, Frissítve: 18:28

Orbán Viktor telefonon tárgyalt Donald Trumppal

Egymás kölcsönös politikai támogatásáról, a magyar-amerikai kapcsolatokról és a migrációról is szó volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Donald Trump volt amerikai elnök tárgyalásán kedd este.
16:09, Frissítve: 17:50

Szerb-török együttműködés

Fontos, hogy stabil baráti kapcsolat legyen Szerbia és Törökország között - nyilatkozta Aleksandar Vučić, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnökkel.
15:53

Újabb negatív rekord

Egyre gyorsabban terjed a koronavírus Szerbiában. Több mint tizennyolcezer új fertőzöttet regisztráltak az országban az elmúlt 24 órában. Ez új negatív rekord a vírus megjelenése óta Szerbiában.
15:51, Frissítve: 17:01

Palics nem csak a helyiek szerint szép

Palics nyerte a legvirágosabb határon túli település díját - amit ma hivatalosan is átadtak az önkormányzat képviselőjének. A Magyar Turisztikai Ügynökség 28. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarország nevet viselő versenyt.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.