Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Szabadkára került a Balkán Kulcsa

2020.07.08
13:16
2020.07.08
17:07
Forrás
Pannon RTV
Mórahalmon ma ünneplik Szerbia napját. Pontosan egy éve ezen a napon nyílt meg a Kolo Szerb Kulturális Központ. Ez alkalomból sor került a Balkán kulcsa szimbolikus, virtuális átadására.
Pannon RTV/Szalai Adrián

A vándor elismerést tavaly elsőként Nagybecskerek kapta meg, idén pedig Szabadka érdemelte ki.

A Balkán kulcsa egyfajta kapunyitást jelent. Mórahalom, az Európai Unió egyik innovatív kisvárosa lehetőséget szeretne biztosítani Szabadkának, hogy a kulcs birtokában bemutatkozhasson Mórahalmon és az Európai Unióban gazdasági, kulturális és társadalmi szerepvállalásaival.

A Balkán kulcsát Mórahalom város Képviselő-testülete tavaly a Kolo Szerb Kulturális Központ megnyitása alkalmából alapította. Minden év július 8-án Mórahalom Szerbia napját ünnepli. A díjat olyan szerbiai településnek adják át, amellyel Mórahalom szoros együttműködést ápol. 

Pannon RTV/Szalai Adrián

A vándorkulcs idén Nagybecskerekről Szabadkára kerül, a koronavírus-járvány miatt egyelőre csak virtuálisan - nyilatkozta Seres István Pipu, a Kolo igazgatója.

„Azt gondoljuk, hogy ez egy gyümölcsöző együttműködés a két város között, és a jövőben is szeretnénk ezt az együttműködést még szorosabbra fonni. Hiszen Mórahalomra évente mintegy 250 ezer vendég látogat el, nagy részük a Vajdaságból, Szabadkáról érkezik ide hozzánk, ezért rendkívül fontos számunkra, hogy ne csak gesztusértékként tudjuk átnyújtani ezt a kulcsot, hanem egyfajta lehetőséget biztosítsunk Szabadkának, hogy a következő egy év során mind kulturális, mind társadalmi, gazdasági vagy éppen hitéleti tekintetben megmutathassa magát Mórahalmon.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere videoüzenetben köszönte meg az elismerést.

„A Balkán kulcsa a két ország népei közötti barátság szimbóluma. Lehetőséget teremt Szabadka számára, hogy az elkövetkező egy évben, nemcsak Mórahalmon és Magyarországon, hanem az EU-ban is bemutassa társadalmi, művelődési, gazdasági és vallási értékeit, és lehetőségeit. Nógrádi úr, mi ezért nagyon hálásak vagyunk, köszönjük a lehetőséget.”

A kulcs tényleges átadására a járványügyi helyzet alakulásától függően várhatóan szeptemberben, egy mórahalmi gálaműsor keretében kerülhet sor.

Szabadka
Mórahalom
Kolo Szerb Kulturális Központ
Európai Unió
Seres István Pipu

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.