Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Szabadkára került a Balkán Kulcsa

2020-07-08
13:16
2020-07-08
17:07
Forrás
Pannon RTV
Mórahalmon ma ünneplik Szerbia napját. Pontosan egy éve ezen a napon nyílt meg a Kolo Szerb Kulturális Központ. Ez alkalomból sor került a Balkán kulcsa szimbolikus, virtuális átadására.

A vándor elismerést tavaly elsőként Nagybecskerek kapta meg, idén pedig Szabadka érdemelte ki.

A Balkán kulcsa egyfajta kapunyitást jelent. Mórahalom, az Európai Unió egyik innovatív kisvárosa lehetőséget szeretne biztosítani Szabadkának, hogy a kulcs birtokában bemutatkozhasson Mórahalmon és az Európai Unióban gazdasági, kulturális és társadalmi szerepvállalásaival.

A Balkán kulcsát Mórahalom város Képviselő-testülete tavaly a Kolo Szerb Kulturális Központ megnyitása alkalmából alapította. Minden év július 8-án Mórahalom Szerbia napját ünnepli. A díjat olyan szerbiai településnek adják át, amellyel Mórahalom szoros együttműködést ápol. 

A vándorkulcs idén Nagybecskerekről Szabadkára kerül, a koronavírus-járvány miatt egyelőre csak virtuálisan - nyilatkozta Seres István Pipu, a Kolo igazgatója.

„Azt gondoljuk, hogy ez egy gyümölcsöző együttműködés a két város között, és a jövőben is szeretnénk ezt az együttműködést még szorosabbra fonni. Hiszen Mórahalomra évente mintegy 250 ezer vendég látogat el, nagy részük a Vajdaságból, Szabadkáról érkezik ide hozzánk, ezért rendkívül fontos számunkra, hogy ne csak gesztusértékként tudjuk átnyújtani ezt a kulcsot, hanem egyfajta lehetőséget biztosítsunk Szabadkának, hogy a következő egy év során mind kulturális, mind társadalmi, gazdasági vagy éppen hitéleti tekintetben megmutathassa magát Mórahalmon.”

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere videoüzenetben köszönte meg az elismerést.

„A Balkán kulcsa a két ország népei közötti barátság szimbóluma. Lehetőséget teremt Szabadka számára, hogy az elkövetkező egy évben, nemcsak Mórahalmon és Magyarországon, hanem az EU-ban is bemutassa társadalmi, művelődési, gazdasági és vallási értékeit, és lehetőségeit. Nógrádi úr, mi ezért nagyon hálásak vagyunk, köszönjük a lehetőséget.”

A kulcs tényleges átadására a járványügyi helyzet alakulásától függően várhatóan szeptemberben, egy mórahalmi gálaműsor keretében kerülhet sor.

Szabadka
Mórahalom
Kolo Szerb Kulturális Központ
Európai Unió
Seres István Pipu

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.