Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Számottevően csökkent a forgalom a szerb-magyar határon

2020.09.01
13:27
2020.09.01
16:37
Forrás
Pannon RTV
A szigorított magyarországi határvédelmi intézkedések életbe lépése után ma, a délelőtti órákban a Horgos-Röszke autópálya határátkelőn mindössze néhány autós várakozott.
Pannon RTV/Csipak Edvin/illusztráció

Csak nagyon kevesen iparkodtak átlépni a Horgos1-Röszke1 autópálya határátkelőn kedden délelőtt. Az éjféltől életbe lépett szigorú szabályok alapján csak a tranzitutasok és a határszakasztól harminc kilométeren belül közlekedők tudnak belépni Magyarország területére.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A rendelet nem terjed ki a teherforgalomra és a hivatalos útlevéllel történő határátlépésre, valamint azokra, akik a belépéskor hitelt érdemlően igazolják, hogy a megelőző hat hónapban átestek koronavírus-fertőzésen. Nem magyar állampolgárok a személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be. Ez alól felmentést csak a rendőrség adhat.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A tanév kezdetével sokan úgy döntöttek, hogy Bácsszőlősről, Noszáról, Hajdújárásról, Horgosról és Kispiacról ingáznak napi szinten a magyarországi iskolákba.

Horvát Csaba, Nosza: 

„Vállaltuk az ingázást. Minden nap hozzuk őket a határig, a túloldalon pedig rendeztünk egy kisbuszt, egy mikrobuszt is, ami továbbviszi őket az iskoláig.
- Ez minden nap így fog működni?
- Minden nap, és ez sajnos mind plusz költség. Ilyen havi 100 euró csak az egyik oldal, és a mi oldalunk is 100 euró körül, durván.
- Így megmenekültek a karanténtól?
- Igen, megmenekültünk ideiglenesen. Reméljük, hogy minél hamarabb oldódik a helyzet.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A Szegeden kollégiumban lakó fiát indult meglátogatni a szabadkai Lévai István.

„Megpróbálok átmenni, meglátjuk mi a helyzet. A kisfiamhoz kellene, hogy átjussak, mert ő se így készült, mert karanténban vannak a kollégiumban, most átmegyek és megnézem, ha sikerül.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A szigorított határvédelmi intézkedések következtében nem üzemelnek a kishatárátkelők. Éjféltől zárva van a röszkei közúti határátkelőhely. A belgrádi Magyar Nagykövetség honlapjának tájékoztatója alapján csak a röszkei autópálya határátkelőhely, a kelebiai és a béregi határátkelők működnek majd az elkövetkező időszakban.

Egyeseket váratlanul ért a zárt szögesdrótos kapu.

Muhi József, Horgos: „Úgy tudtuk, hogy minden maradt a régiben, a 30 kilométeres körzetben. Ezeket az információkat hallottuk a tévében is, a magyar oldalon is, a szerb oldalon is, mind a két oldalon ezt hallottuk, meg voltunk győződve, hogy át fogunk jutni, de ezek szerint nem.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A szabályok szerint a Magyarországgal szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok beléphetnek legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre. Ez azt jelenti, hogy a vajdasági magyarok szabadon utazhatnak Magyarország területére, az említett 30 kilométeres mélységig, bármilyen karantén vagy tesztkötelezettség nélkül.

határ
szigorítás
szerb-magyar
forgalom
csökken
Horgos
Röszke
Kelebia
Tompa
kózúti
tranzit

Most

16:03, Frissítve: 17:19

Döntetlent játszott a TSC

A TSC a szerb Szuperliga tizenkilencedik fordulójában döntetlenre mérkőzött a niši Radnički ellen. A topolyai együttesnek a bírói ráadásban sikerült megmentenie az egy pontot, így maradt a táblázat alsó házában.
15:35

Továbbra is kétezernél kevesebb új fertőzött

Továbbra is kétezer alatt van az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. A friss adatok szerint 1 884 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a csaknem 16 ezer elvégzett tesztből. Vajdaságban mintegy 10 000 aktív fertőzöttről tudni.

Népszerű