Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Szijjártó: Magyarország történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre

2022.09.21
08:31
2022.09.21
15:56
Forrás
MTI
A magyar külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ közgyűlése keretében tartott, Ukrajna újjáépítéséről szóló donorkonferencián szólalt fel.

Magyarország történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, amelynek keretében másfél millió menekültet fogadott Ukrajnából, illetve egyebek mellett kész egy iskola és egy orvosi rendelő újjáépítésére Kijev régiójában - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, ahol az ENSZ idei közgyűlése keretében tartott, Ukrajna újjáépítéséről szóló donorkonferencia is zajlik. Szijjártó ismertette, hogy a Magyarországon maradni kívánó szülőknek munkát, gyermekeiknek oktatást és egészségügyi ellátást biztosítanak. Szeptember elején több mint négyezer ukrán gyerek kezdte meg az óvodát vagy az iskolát Magyarországon, és mindent megtesznek a nyelvi akadályok leküzdése érdekében.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Mi magyarok természetesen szomszédos országként leginkább a békében vagyunk érdekeltek. Sajnos azt látni kell, hogy nem biztos, hogy mindenki ezzel a céllal érkezett ide New Yorkba. Szerintem helytelen a megközelítése néhány nyugati barátunknak, hogy még az ENSZ-t sem fogadják el olyan platformnak, ahol lehetne beszélni a béketeremtés lehetőségéről és egyfajta új falat próbálnak építeni kelet és nyugat felé, mintegy ellenezve bármiféle konzultációt a keleti és a nyugati országok között.”

Szijjártó Péter
Ukrajina
humanitárius akció
Magyarország
menekült
New York

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.
18:45, Frissítve: 20:25

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok!

Ismét népzenétől volt hangos az oromhegyesi Faluház. Idén is megszervezték a nemzetközi Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok elnevezésű népzenei találkozót. A programon több mint 10 környékbeli és magyarországi csoport mutatkozott be.
17:20, Frissítve: 17:32

Gasztronómiai fesztivál Óbecsén

Az esős időjárás miatt a helyszín ezúttal a városi piac volt. A szervezők különféle ételekkel, termelői piaccal és koncertekkel várták a látogatókat.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.