Ugrás a tartalomra
Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: A magyar élelmiszeripar a válságok ellenére is növekedési pályán tudott maradni

2022.12.08
18:22
Forrás
MTI
A magyar élelmiszeripar átment a stresszteszten, miután a világgazdasági nehézségek ellenére is növekedési pályán tudott maradni az elmúlt években, de ennek fenntartásához folyamatosan újabb beruházásokra van szükség - közölte Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt rövid időn belül kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, s ennek nyomán számos országban veszélybe került az élelmiszerellátás biztonsága is.

2021-ben mintegy 820 millió ember volt ilyen helyzetben - hangsúlyozta. Üdvözölte, hogy Magyarországon az élelmiszeripar átment a stresszteszten, ugyanis az elmúlt időszak nehézségei ellenére sem alakult ki általános válság. Leszögezte, hogy ennek ellenére le kell vonni a tanulságokat az utóbbi évekből.

Hasonlóan az energiaellátáshoz, az élelmiszerellátás terén is azok az országok vannak igazából biztonságban, amelyek nemzeti alapon, saját maguk, a saját területükön elő tudják állítani a saját maguk által elfogyasztott élelmiszermennyiséget - fogalmazott.

A miniszter rámutatott, hogy hazánkban jó a kiindulópont, a magyar élelmiszer kifejezetten innovatív, nemzetközi szinten is versenyképes, a kormány pedig elkötelezett amellett, hogy minél több forrást biztosítson a szektor fejlesztéséhez. Tájékoztatása szerint az elmúlt nyolc év során hatvanhat élelmiszeripari nagyberuházáshoz nyújtott az állam finanszírozást, amelyek eredményeként összesen 800 milliárd forintnyi beruházás jött létre. Az ágazat termelési értéke tavaly elérte a 4440 milliárd forintot és ezzel rekordot döntött.

Szijjártó Péter
élelmiszeripar
Magyarország
válság

Most

13:44

0112 - Könyvbemutató Budapesten

Rendhagyó könyvbemutatót tartottak Budapesten. Jovana Večić 0112 címet viselő gyűjteménye 34 verset tartalmaz, magyar és szerb nyelven íródott. A könyvbemutatóhoz egy kiállítás is társult, ahol Nada Kraus műveit tekinthették meg az érdeklődők.

Népszerű