Ugrás a tartalomra
Pixabay

A szlovén kormány mozgáskorlátozást vezetett be több városban a tervezett tiltakozások miatt

2021.10.04
22:13
Forrás
MTI
Az intézkedés legfeljebb hét napig lehet érvényben, és megszűnik, amint az indokok is okafogyottá válnak.

Miután újabb tömeges tiltakozásokat jelentettek be a kormány és az általa hozott járványügyi intézkedések ellen Szlovéniában, a kabinet keddre és szerdára, az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó idejére Ljubljana egyes területein, Bledben és Brdo pri Kranjuban korlátozza a szabad mozgás, illetve tartózkodás lehetőségét - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) hétfőn.

Zoran Stevanović, a Resni.ca nevű szlovén polgári mozgalom vezetője hétfőn közölte: újabb tömeges kormányellenes tüntetésre készülnek, lehetséges útlezárásokat is terveznek. A múlt szerdán, a párt által meghirdetett nagygyűlésen Ljubljanában a tüntetők egy időre leállították a forgalmat a belvárosban. A rendőrség vízágyukat vetett be a tömeg feloszlatására.

A kormány ezért aktiválta a rendőrségről szóló törvény 9. cikkelyét, amely kimondja: a közrend súlyos megsértése vagy annak valószínűsége esetén a belügyminiszter javaslatára a kabinet elrendelheti, hogy a hatóságok bizonyos területeken, nyilvános helyeken korlátozzák vagy teljesen betiltsák a szabad mozgást és a tartózkodást.

Az intézkedés legfeljebb hét napig lehet érvényben, és megszűnik, amint az indokok is okafogyottá válnak.

Szlovénia függetlensége óta először aktiválta kormány a jogszabály ezen cikkelyét - mutatott rá a helyi sajtó.

Szlovénia
mozgáskorlátozás
tiltakozás

Most

11:20

Folyamatos az oltás Szabadkán

Ahogy egész Szerbiában, úgy Szabadkán is folyamatosan zajlik a koronavírus elleni oltások felvétele. Vasárnap előzetes bejelentkezés nélkül a Pfizer, a Sinopharm és a Szputnyik vakcinával folyt az oltakozás a szabadkai új városházán lévő oltóponton.
10:38, Frissítve: 11:12

Már 742 ezren kaptak oltást az akcióhéten Magyarországon

Rendkívül sikeresnek értékelte a magyarországi oltási akcióhetet a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, aki a koronavírus-járvány további hullámainak megelőzése érdekében újból arra sürgetett mindenkit, hogy vegye fel a vírus elleni oltást.

Népszerű