Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Távoli országokból is érkeztek magyar fiatalok Sátoraljaújhelyre

2022.08.16
09:47
2022.08.16
16:24
Forrás
Pannon RTV
Politikai, gazdasági, kulturális témák várják a diákokat a Rákóczi Szövetség Összmagyar Egyetemista Táborában Sátoraljaújhelyen.

Az egyetemista tábornak 33 éves hagyománya van. Idén a Kárpát-medence mellett a diaszpórából is érkeztek táborozók, Vajdaságból 19-en.

Kolumbiából, Brazíliából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, de a Kárpát-medence minden területéről is érkeztek egyetemisták Sátoraljaújhelyre. Kivári Dávid Dominik első alkalommal vesz részt a Rákóczi Szövetség egyetemista táborában. Nagyváradról érkezett. ”A diaszpórából, a külhonból, az anyaországból vannak magyarok, tehát nagyon jó kapcsolatokat is lehet építeni, élményeket szerezni. Megtudjuk, hogy más országban milyen tapasztalatok vannak, milyen az ottani élet, hogy élik meg ott a magyarságot. Most például, hogy Kárpátalján hogyan élik meg a magyarok a háborús incidenst.”

A nyitónapon politikai, illetve gazdasági témákról hallhattak előadást. Németh Zsolt Magyarország és a nagyvilág témakörét járta körül. A magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke stábunknak elmondta, bízik benne, hogy politikuspalánták is részt vesznek a táborban, hiszen majd ők képviselhetik nemzeti érdekeiket a Kárpát-medencében, vagy szerte a világban. „Nincs most már olyan külhoni magyar közösség, amelynek ne lenne szüksége arra, hogy az adott közösségben rendelkezzen olyan politikusokkal, akik hangot tudnak adni a közösség alapvető érdekeinek. Így például Kovács Elvirákra nagy szükség van a jövőben is, aki most már a szerb politikában is egy nagyon komoly pozícióra tett szert, és akivel évek óta együtt dolgozom.”

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, az egyetemista tábor a Rákóczi Szövetség legrégebbi tábora, hiszen 1989 óta minden évben megszervezik. A szövetség elnöke kiemelte, olyan előadókat, politikusokat hívnak a táborba, akik hozzá tudnak tenni az egyetemisták tanulmányaihoz, későbbi karrierjükhöz. „Itt egy olyan kapcsolatrendszerre tehetnek szert, ami aztán a tudományos, vagy gazdasági életükben is, a későbbiekben, kamatozni tud. Ez szintén egy nagyon fontos dolog.”

A táborban természetesen pihenésre, ismerkedésre is jut idő. Bortúrával, kirándulásokkal és táncházzal is készülnek a szervezők a további napokon.

Élményként erősítik meg a diákokban a nemzeti összetartozást a Rákóczi Szövetség által szervezett táborok - ezt mondta Potápi Árpád János az Összmagyar egyetemista tábor nyitónapján Sátoraljaújhelyen. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, olyan előadókat, politikusokat hívtak a táborba, akik példát tudnak mutatni a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar ajkú egyetemistáinak.

Összmagyar Egyetemista Tábor
Sátoraljaújhely
megnyitó
Németh Zsolt
Csáky Csongor

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.