Ugrás a tartalomra
Tanjug

Tizenegy éve kiáltotta ki függetlenségét Koszovó

2019-02-17
13:16
2019-02-17
13:26
Forrás
Szerbiai RTV
Pristinában a koszovói kormány ünnepi ülésével és a biztonsági erők felvonulásával ünneplik a függetlenség egyoldalú kikiáltásának 11. évfordulóját.

A Szerbiai RTV beszámolója szerint Koszovóban az elmúlt években bár nem volt nyilvánvaló fizikai atrocitás a helyi szerb lakosság ellen, de gyakran ki vannak téve az albán többségi társadalom szisztematikus nyomásának. A szerb közmédiának nyilatkozó, Koszovóban élő szerbek szerint a 2008-as függetlenség kikiáltását követően sem javult a helyzetük. Ugyanakkor a helyi albán lakosság között sem mindenki elégedett azzal, ami Koszovóban történt az elmúlt évtizedben. Többen a kilátástalanságra és a munkanélküliségre panaszkodnak.

A koszovói fiatalok nagy része várja az Európai Uniótól a vízummentesség megadását, ám Brüsszel egyelőre ezt elutasítja. Eddig 13 ország vonta vissza Koszovó függetlenségének elismerését. 

Koszovó
függetlenség

Most

18:29, Frissítve: 18:35

Vajdaságban Újvidéken keresnek legtöbbet

54 521 dinár volt januárban a nettó átlagfizetés Szerbiában. Ez névlegesen 4,1, reálisan 3,7 százalékkal magasabb összeget jelent az előző havihoz képest - közölte a Szerbiai Statisztikai Hivatal.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.