Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Tízéves fennállását ünnepli idén a Magyarság Háza

2021-01-22
16:49
2021-01-22
17:10
Forrás
Pannon RTV
A jubileum alkalmából az egész évet felölelő programsorozattal készülnek, amelybe a külhoni magyarságot is bevonják. A Magyarság Háza programjai igen népszerűek, hiszen tízmilliónál többen voltak részesei háromnegyed év alatt.
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A tízéves Magyarság Háza a járványhelyzet ellenére is gyakorlatilag leállás nélkül folytatja munkáját. Tavaly tavasz óta háromszáznál több kisfilmet készítettek külhoni partnereik közreműködésével, minden nap új produkcióval tudtak jelentkezni. Az intézmény évfordulója alkalmából a teljes külhoni magyarságot megmozgató programsorozatot indítanak. Naponta jelentkeznek majd új produkciókkal, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő művészek munkásságába engednek betekintést.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója: „Az év második felére tervezzük megjelentetni a Magyarság Háza nagy képeskönyvét, az elmúlt évtized fotóiból és plakátjaiból egy válogatás készül. Igen reprezentatív, exkluzív kötetet tervezünk. Emellett egy DVD-sorozatot is kiadunk az eddig elkészült legjobb filmjeinkből. Világ körüli útra indul egy különleges kiállítás a Magyarság Háza elmúlt tíz évéről, és sor kerül az idén alapított Magyarság Háza-díj átadására is. Előreláthatólag szeptember végén, október elején egy négynapos fesztivállal indítjuk az őszi szezont.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A Magyarság Háza 2011-ben jött létre, célja a magyar kultúra építése, a magyar kultúra értékeire való figyelemfelhívás, ugyanakkor segíti a nemzetpolitikai intézmények működését is - mondta az eseményen Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár.

„Konkrétan azt is elmondhatjuk, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak a rendezvényei elképzelhetetlenek lettek volna, és lennének ma is a Magyarság Háza működése nélkül, hiszen ha csak a nagy fórumokra gondolunk, a Magyar Állandó Értekezletre, vagy pedig a Magyar Diaszpóra Tanácsra, mindkettőnek a megszervezésében kiemelkedő tevékenységet játszik a Magyarság Háza.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Az intézmény kétezernél több amatőr és profi művésznek, előadónak biztosított lehetőséget a bemutatkozásra, ezernél több előadást szerveztek meg és negyedmillióan vettek részt a programjain, a Határtalanul program keretében pedig tízezer diáknak szervezett kulturális, néprajzi, történelmi tanórákat - tette hozzá az államtitkár.

magyarság háza
Potápi Árpád János
Csibi Krisztina

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.