Ugrás a tartalomra
Kárpát-medencei Összefogás Fórum, Budapest
Pannon RTV/Csipak Edvin

Több falugazdász lesz a Kárpát-medencében

2017-12-05
15:46
2017-12-05
18:40
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban jelenleg 12 falugazdász áll a gazdák rendelkezésére. A magyarországi Földművelésügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően a számuk 25-re növekedik majd.

Növekedni fog a Kárpát-medencei falugazdászok száma - hangzott el ma Budapesten a hatodik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Összefogás Fórumon. A magyarországi Földművelésügyi Minisztérium által szervezett szakmai tanácskozást Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere, Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Pásztor István, a VMSZ és a vajdasági képviselőház elnöke nyitotta meg. A Falugazdász Program Kárpát-medencei bővítése érdekében a rendezvényen a magyar földművelésügyi miniszter ünnepélyes keretek között írt alá megállapodást több határon túli szervezet vezetőjével.     

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének becslései szerint Vajdaságban megközelítőleg 20 ezer magyar ajkú mezőgazdász él. A szervezetnek a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság segítségével idén sikerült 12-re növelni a falugazdászok számát és jelenleg egy komplett rendszert működtetnek Vajdaság területén. Az újonnan aláírt szerződés pedig további lehetőséget nyújt a bővítésre. Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „Ezzel a ma aláírt új szerződéssel húsz falugazdásznak a munkalehetőségét fogjuk megteremteni, akik valahol a jövő év első felében, február, március, április folyamán kezdenek el dolgozni. A mostaniakhoz tehát nyolcat kell még munkába állítanunk.”

A falugazdász hálózat bővítése egy újabb elem az építkezés során - véli Pásztor István, a VMSZ és a tartományi képviselőház elnöke. „Ahhoz, hogy az embereknek segíteni tudjunk abban, hogy sikeresen pályázzanak azokon a pályázási lehetőségeken, amelyek ebben a pillanatban is megvannak, illetve nyílni fognak most, hogy Szerbia uniós közeledése talán felgyorsul, ehhez az a fontos, hogy terepen, helyben legyenek olyan falugazdászok, akik ebben a vállalkozóknak, a mezőgazdasági termelőknek tudnak segíteni.”

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy 2018-tól sokkal nagyobb léptékben fogják végrehajtani a falugazdász programot. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „A magyar falugazdászokra óriási szükség van. Nemcsak a Vajdaságban, hanem az egész Kárpát-medencében. Magyarországon az elmúlt évtizedekben ez a program bizonyította azt, hogy mennyire keresik az ő munkájukat. Napi kapcsolatban vannak a gazdákkal és azon kívül pedig információkkal is el tudják látni a gazdákat, úgyhogy remélem, ez a program is jól fog működni.”

Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere szerint a határokat meghaladó nemzetegyesítés fontos része a gazdatársadalom egyesítése is. A jelenlegi 41 falugazdász helyett a jövőben több mint száz falugazdász segíti majd a Kárpát-medencei gazdákat. „A magyar mezőgazdasági irányítás vérkeringésébe be tudnak kapcsolódni, hiszen ma Magyarországon egy mezőgazdasági termelő részére a falugazdászok szolgáltatnak információkat, adatlapokat töltenek ki, visszaigénylésben segítenek, és így tovább. Ezt a funkciót látják el a határon túli falugazdászok is, és szeretnénk azt, hogy minél nagyobb területen legyenek hozzáférhetőek a mezőgazdasági termelők számára, így is segítve azt, hogy a vidéken eredményesen lehessen boldogulni.”

A Falugazdász Program elindítása óta Magyarországon jelenleg mintegy 600 falugazdász segíti a gazdákat.

Kárpát-medence
Falugazdász
Potápi Árpád János
Kárpát-medencei Összefogás Fórum

Most

13:35, Frissítve: 13:56

Mátyás király emlékév 2018-ban

Potápi Árpád János közölte: a Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve a fiataloknak történelmi versenyeket szerveznek.
13:09, Frissítve: 13:28

Lakásépítési projektbe kezd Szerbia

Tavaszra kezdik építeni hat városban a rendőröknek, a katonáknak és a biztonsági szolgálat alkalmazottainak szánt lakásokat – erősítette meg Aleksandar Vučić államfő.
12:58, Frissítve: 13:09

Putyin elrendelte az orosz csapatok visszavonását

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légi támaszpontra.
11:53, Frissítve: 11:59

Vučić a francia elnökhöz utazik

Franciaországba utazik Aleksandar Vučić szerb államfő, este pedig kétoldalú tárgyalásokat folytat majd Emmanuel Macron francia elnökkel - írja a Tanjug.
11:07, Frissítve: 11:17

„Az emberekben ott van az önzetlen szeretet”

Őrizd a lángot! címmel tartott jótékonysági adventi koncertet az adai színházteremben Fehér Nóra énekesnő. Az est bevételét a súlyos betegségben szenvedő Orcsik Dorkának és családjának ajánlotta fel.

Népszerű