Ugrás a tartalomra
MTI/Balázs Attila

Több mint 8 tonna hulladéktól menetsítették a Tiszát

2020-08-12
18:29
2020-08-12
21:21
Forrás
Hirado.hu
Idén már nyolcadik alkalommal szervezték meg a PET-kupát Magyarországon. A résztvevők idén is több mint nyolc tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát és árterületét.

Molnár Attila Dávid, a PET-kupa társalapítója az M1 Kék bolygó című műsorában elmondta, szervezőtársaival végig gyalogolták a Tisza mindkét oldalát és feltérképezték a legnagyobb hulladék lerakatokat. Az idei év egyik különlegessége, hogy a flotta pár új, speciális hajóval is bővült. Ilyen például a PETI. A magyar tervezésű és építésű, polietilén testeken úszó hajó elődjénél, a Petényinél sokkal takarékosabban üzemeltethető. A Logika nevű hajó a Záhony és Tokaj között megrendezett PET-kupán a tesztidőszakát tölti, ez a Kék Bolygó Alapítvány támogatásával születő jövőbeli konvoj első tagja.

Tamás Zsolt, a PET-kupa versenyigazgatója elmondta még két a Logikához hasonló hajót terveznek az elkövetkező időszakban vízre bocsátani. „Ezeknek a hajóknak az lesz a feladata, hogy a PET-kupa alatt szállítsák a PET-kalózokat, és segítsék őket abban, hogy bárhol megállhassanak, ne legyenek semmihez se kötve, semmilyen infrastruktúrához, semmilyen megállóponthoz” – mondta. Hozzátette, ezeken a hajókon található konyha, mellékhelyiség, zuhanyzó, közösségi tér, illetve hulladékszállításra alkalmas raktér is.

Az 1,3 milliárd forint értékű géplánc a Tiszakanyárnál mederfenntartási célú kotrást végez. Az év elején viszont komoly hulladékmentesítő munkát végzett, közel 400 ezer palacktól szabadította meg a Tisza hullámterét.

Ukrajnából és Romániából közel azonos arányban érkezik a hulladék a szőke folyón Magyarország területére. A tiszai hulladékhelyzet miatt Áder János magyar államfő nemrégiben levélben fordult a román és ukrán elnökökhöz, valamint Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy segítsék a szennyezés megállítását.

hulladék
Tisza
Pet-kupa
Magyarország
tisztítás
árterület
lerakat
Térkép

Most

16:45

Hamilton nagy fölénnyel a pole pozícióban

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérő edzésén Szocsiban, így a vasárnapi futamon ő indulhat majd az élről.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.