Ugrás a tartalomra
Pixabay/bici

Tőkés-díjat kapott Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

2021.06.13
20:00
2021.06.13
20:08
Forrás
MTI
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kapta meg a 2020-as Tőkés-díjat, az elismerést az ünnepi istentisztelettel egybekötött nyilvános kuratóriumi ülésen adták át vasárnap a kisvárdai református templomban.

    A Tőkés László Alapítvány által 1989-ben létrehozott rangos díjat még tavaly ítélte oda a szervezet kuratóriuma a székely politikusnak, azonban a koronavírus-járvány miatt az ünnepséget csak most lehetett megrendezni.
    Az eseményen Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a díjazott és az általa vezetett szervezet külhoni magyarság érdekében tett erőfeszítéseit felidézve laudációjában elmondta, Izsák Balázs vezetésével az SZNT a "székely politikai szubjektivitást" hozta létre nemcsak a Kárpát-medencében, hanem nemzetközi színtéren is.
    "Magyarországnak, a magyar külpolitikának és a magyar nemzetpolitikának a támogatása csak abban az esetben lehet eredményes és hatékony, ha világos határon túli, külhoni magyar politikai szubjektumok jönnek létre, ennek az előfeltételeit teremtette meg a SZNT az elmúlt években" - fogalmazott a fideszes politikus.
    Szavai szerint Izsák Balázs ugyanannak a küzdelemnek a folytatója, mint amelyet Tőkés László elindított, így ezt az elismerést nagybetűvel akár "a meg nem alkuvás" díjának is hívhatnák. Temesvár szellemisége, a hallgatás falának ledöntése nem egy egyszeri feladat, hanem egy szemléletmód, mely nélkül a magyar nemzetpolitika sem itthon, sem határon túl nem lehet eredményes - hívta fel a figyelmet Németh Zsolt.
    Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke emlékeztetett, a nemzeti régiókról szóló, az SZNT által indított polgári kezdeményezés eddig tizenegy országban volt eredményes, ennek során 1 millió 167 ezer online, valamint 250 ezer papír alapú aláírást sikerült összegyűjteni.
    A pandémiát és az akciót kísérő, 2013-tól 2021-ig tartó "jogi hercehurcát" figyelembe véve ez egy csoda - értékelt a politikus, hozzátéve, a polgári kezdeményezés sikerével az SZNT "szintet ugrott" és belépett az európai nagypolitikába.
    Kitért arra, sokaknak nem tetszenek a magyar nemzetpolitika sikerei, de akadtak támogatók is: a sikerbe besegített Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos is, aki saját hivatalának értékrendjével és az Európai Unió bíróságával szembemenve elősegítette a mintegy másfél millió aláírás összegyűjtését.
    "Az európai szövetségépítésnek egy egészen egyedülálló pillanatát jelenti tehát ez a mostani siker, az őshonos nemzeti kisebbségi brand építése a jövő útja, ami egy rendkívül fontos és szép feladat" - mondta Németh Zsolt, reményét fejezve ki, hogy Izsák Balázs vezetésével az SZNT sikerre viszi az EU nemzeti kisebbségeinek ügyét.
    Izsák Balázs Sepsiszentgyörgyön született 1952-ben, 1971-ben érettségizett a marosvásárhelyi Bolyai Líceumban, felsőfokú tanulmányait a Bukaresti Politechnikai Intézet energetikai karán végezte el 1976-ban. Az erdélyi közéletben a Ceausescu-rendszer bukása óta folyamatosan részt vesz, számos kisebbségpolitikai írása jelent meg. 1990-ben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagja lett, 2008-ban választották meg az SZNT elnökének, majd 2013-ban és 2017-ben is újraválasztották.
    A Györi Sándor szobrászművész által készített emlékplakettet Lengyel Szabolcs kuratóriumi elnöktől vette át Izsák Balázs.
    Lengyel Szabolcs az eseményen egyben bejelentette, hogy a 2021-es Tőkés-díjat idén Bagdy Emőkének, klinikai szakpszichológusnak, pszichoterapeutának ítélte oda az alapítvány kuratóriuma. Az elismerést várhatóan szeptemberben adják majd át a díjazottnak.
    A Tőkés László volt református püspök nevét viselő alapítvány célja, hogy elismerje azokat, akik tudományos, művészeti, politikai, vallási területen végzett munkájukkal, vagy humanitárius cselekedeteikkel sokat tettek a magyar nemzet fejlődéséért. A Tőkés-díjat eddig olyan ismert művészek, egyházi és világi személyek kapták meg, mint Sára Sándor operatőr-filmrendező, Tempfli József római katolikus püspök, Szörényi Levente zeneszerző, Nemeskürty István és Szabó Magda író, Makovecz Imre építész, Orbán Viktor jelenlegi magyar miniszterelnök, vagy Balog Zoltán, református lelkész, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke, korábbi emberierőforrás-miniszter.

Izsák Balázs
Székely Nemzeti Tanács
Tőkés-díj

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű