Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Szkocsovszki László

Torlódás a határon

2023.04.09
16:34
2023.04.09
17:09
Forrás
Pannon RTV
Nemcsak a munkahelyeikre visszatérõ vendégmunkások várakoztak.

Húsvétvasárnap sok vendégmunkás már visszaindult Magyarországra, illetve a nyugat-európai országokba, arra számítva, hogy hétfõn lesz majd nagyobb torlódás. Ma délután hosszabb sorokban várakoztak az autósok a Szerbiából kilépõ oldalon, de három óránál többet egyik határátkelõn sem kellett várakozni. A legnagyobb torlódásra Magyarország irányába az illetékesek szerint majd az ortodox húsvét elmúltával kell számítani.

Úgy tûnt, a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások közül sokan már a húsvétvasárnapi ebéd után visszaindultak, ugyanis a Horgos-Röszke autópálya-határátkelõhelyen vasárnap a kora délutáni órákban hosszú sorokban várakoztak Magyarország irányába az autósok. Szerbiából három sorban engedték Magyarország felé az autósokat, és idõnként a két határ közötti rész is megtelt. Nagyjából két-három órányi idõbe telt, míg az autósok átjutottak Szerbiából Magyarországra.

Nemcsak a munkahelyeikre visszatérõ vendégmunkások várakoztak, sok szerbiai táblás autó is megindult Magyarország felé. A belgrádi Bojan Kostić családjával Szegedre utazott. „Nekem úgy tûnik, nincs is akkora tömeg. Sokan vannak, de nem annyira, mint amilyen tömeg tud lenni néha. Nagyjából két-három órát kell várakozni.”

A Horgos-Röszke közúti átkelõn is feltorlódtak Magyarország irányába vasárnap délután az autók. A horgosi Raffai Natália és családja az ünnepeket töltötte idehaza a nagyszülõknél, majd visszaindultak Budapestre, ahol jelenleg élnek és dolgoznak. „Úgy gondoltuk, hogy rövidebb lesz a hazaút, de ez van. Másfél órája vagyunk kint. Kicsit nehézkes két kisgyerekkel.”

A Rábé-Kübekháza, a Rastina-Bácsszentgyörgy és a Béreg-Hercegszántó átkelõk kivételével mindenütt várakozniuk kellett az autósoknak.

Vasárnap délután szinte mindegyik szerb-magyar határátkelõhelyen a Szerbiából kilépõ oldalon kisebb-nagyobb torlódás alakult ki. Kelebia és Tompa között nagyjából három órát kellett várakozni idõnként, míg Gyála-Tiszasziget között egy óra volt az átkelési idõ. Ugyanennyit tapasztaltunk Bajmok-Bácsalmásnál, illetve a Királyhalom-Ásotthalom átkelõhelyen.

Az illetékesek elmondása és elõrejelzése szerint ennél sokkal nagyobb torlódás várható majd a következõ hétvégén, az ortodox húsvéti ünnepek elmúltával, amikor tömegesen mennek majd vissza Nyugat-Európába a vendégmunkások. Emlékeztetõül: éppen emiatt április 17-ig, az ortodox húsvéthétfõig hosszabbított nyitvatartással üzemel a Királyhalom-Ásotthalom átkelõ 7-tõl 22 óráig, és a Bajmok-Bácsalmás határátjáró reggel 7-tõl éjfélig - utóbbi csak a hétvége három napján.

határ
torlódás
várakozás
szerb-magyar

Most

08:53, Frissítve: 11:03

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

A migrációs probléma bonyolult, de a megoldás egyszerű: nem kell őket beengedni! - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban. Facebook-posztjában is megerősítette: Magyarország nem lesz migránsgettó.

Népszerű