Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Torlódás a magyar-szerb határátkelőhelyeken

2019-04-19
21:01
2019-04-19
22:50
Jelentős torlódás alakult ki a magyar-szerb határátkelőhelyek magyarországi oldalán az európai iskolai szünetek, valamint a szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt.

A húsvéti ünnepek miatt tömegesen jönnek Szerbia felé a külföldön dolgozó vendégmunkások. A Röszke-Horgos nemzetközi autópálya-átkelőnél is többen várakoztak ma, a Kelebia-Tompa átkelőnél Szerbia felé pedig órákon át vesztegeltek az autósok. Magyarország felé szinte mindenhol jól halad a forgalom. A helyzet várhatóan jövő hét elején fordulhat meg.

A Kelebia-Tompa határátkelőn gyakorlatilag összeért a két határ Magyarország irányából. Szerbiából Magyarország felé a helyzet elviselhetőbb. Pázmány Klára és férje Magyarországon élnek és éppen hazafelé tartottak Vajdaságba. „Kint élünk Oroszlányban és megyünk haza a húsvéti ünnepekre. Hát körülbelül fél órája várunk.”

Nem csak az autósoknak, de a busszal utazóknak is el kell ütniük az időt valahogy. Egy svájci rendszámtáblás autóbusz sofőrje szerint szinte elviselhetetlen a veszteglés. „Négy és fél órája várunk. Hetven ember van a buszban, és még a mosdóba sem engedik be őket. Katasztrófa.”

Péli Imre, a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség Határrendészeti Osztályának vezetője szerint a húsvéthétfőt követően megfordulhat a trend, akkor Szerbiából Magyarország felé kell majd többet várni. „Mi éltünk azzal a lehetőséggel, hogy a kilépő forgalmat áttereltük a belépő irányú sávokra, ott is kilépő forgalmat ellenőrzünk. Az Európai Uniós jogszabály alapján valamennyi határon átlépő személyt alapesetben regisztrálnunk kell, de bizonyos időszakokban ettől külön engedély alapján eltérhetünk. Bizonyos állampolgársági kategóriáknál könnyíthetünk az ellenőrzésen. Ezt is most bevezettük, hogy a forgalom gyorsabban és gördülékenyebben haladjon.”

Draženko Tomić, a Horgosi Határrendészet parancsnokhelyettese szerint a szerb oldalon nincs jelentős várakozás, ugyanakkor négy sávot is üzemeltetniük kell a gyors haladás érdekében. „A Szerbiai Köztársaság irányába négy sávot nyitottunk meg, nincs várakozás, elegen dolgozunk itt, nem lesz semmi gond. A következő időszakban intenzívebb forgalomra számítunk, felkészültünk erre is.”

A police.hu internetes honlap információi mellett az utazóknak ajánlatos felkeresni a határforgalommal kapcsolatos Facebook-csoportokat. Emellett már léteznek olyan mobilalkalmazások, amelyek segítségével friss információkat szerezhetnek az autósok a lehetséges várakozás idejéről.

határátkelőhely
Röszke

Most

Népszerű

Halálos baleset Szabadkán

Súlyos közlekedési szerencsétlenség történt hajnali 2 órakor Szabadkán. Egy személyautó lesodródott az útról, majd egy parkoló teherautónak csapódott. A gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette.