Ugrás a tartalomra
MTI/Illyés Tibor

Történelmi siker, hogy Marosvásárhelynek két évtized után újra magyar polgármestere van

2020-09-30
18:28
2020-10-01
17:40
Forrás
Pannon RTV
Ezt állapították meg az Önkormányzati választások Romániában - magyar vonatkozások címmel megtartott konferencián Budapesten.

Nagy győzelmet arattunk mi, magyarok közösen Erdélyben, jól szerepeltek a magyar jelöltek - fogalmazott a konferencián Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszönetet mondott minden magyarnak, aki elment szavazni, és minden magyar jelöltnek is, aki vállalta a megmérettetést, valamint mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az RMDSZ a magyar szavazatok több mint 91 százalékát megszerezze. Mint mondta, az RMDSZ fontos pozíciókat szerzett meg. „Történelmi győzelmet arattunk Marosvásárhely tekintetében, húsz év után Soós Zoltán személyében újra magyar polgármestere van a városnak. Nem akarom senkinek a sikerét kisebbíteni, de talán a legnagyobb győzelemről beszélhetünk, ha Marosvásárhelyt említjük, és a legfontosabb győzelemről beszélhetünk. Talán Marosvásárhelyt újra vissza lehet kapcsolni az erdélyi, és az erdélyi magyar vérkeringésbe.”

Marosvásárhely ikonikus hely az erdélyi magyarság szempontjából, nem csak azért, mert a magyarok és a románok aránya körülbelül 50-50 százalék, hanem azért is, mert ott volt a fekete március, és ez rányomta a bélyegét az erdélyi magyarság közérzetére, önbizalmára - mondta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, Marosvásárhely ilyen arányú megnyerése vissza tudja adni az önbizalmat. „Az elmúlt, 2016-os választásokhoz képest, amikor a megyei önkormányzati vezetőket közvetlenül kellett megválasztani, akkor nekünk egy olyan stratégiát kellett választanunk, ami lehetővé teszi, hogy Hargita és Kovászna megyén kívül Maros megyében, ahol 35-36 százaléknyi magyar ember él, Szatmár megyében, ahol 37 százaléknyi magyar ember él, meg tudjuk nyerni a választást. És megnyertük négy megyei önkormányzatban arányainkon felüli szavazatszámmal, hisz mind Péter Ferenc, mind Pataki Csaba arányokon felül hozott szavazatokat.”

Kelemen Hunor hozzátette, Szatmárnémetit négy évvel ezelőtt nyerték vissza, most sikerült megerősíteni. Az RMDSZ elnöke arról is beszélt, hogy volt magyar-magyar verseny, amely Székelyföldön nem okozott problémát, más helyeken azonban igen, mert megoszlottak a magyar szavazatok.

Románia
Marosvásárhely
polgármester
Kelemen Hunor
önkormányzati választások
RMDSZ
Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Potápi Árpád János

Most

22:04, Frissítve: 22:09

Trump és Biden televíziós csatái

Dübörög az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban. Donald Trump republikánus párti jelölt, a jelenlegi elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje szállt ringbe a Fehér Házért.

Népszerű