Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/archívum

További határok bővülnek a szerb-magyar határszakaszon

2023.03.28
15:46
2023.03.28
20:14
Forrás
Pannon RTV
A horgosi után a kelebiai és a hercegszántói határátkelőt is kibővítik, új utak és autópályák is épülhetnek - egyebek mellett erről is egyeztetett Budapesten Goran Vesić és Lázár János.

A szerb illetve a magyar illetékes miniszter találkozóján a vasúthálózat további fejlesztéséről is szó esett.

Hónapok óta zajlik a Horgos-Röszke autópálya határátkelő kibővítése. A cél a főként nyáron tapasztalható több órás várakozások csökkentése, illetve megszüntetése. Hamarosan újabb átkelőket is kibővít majd a szerb és a magyar fél - mondta Goran Vesić, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

„Három határátkelő felújításáról egyeztettünk. A horgosi átkelő rekonstrukciója már zajlik, illetve a kelebiai és a béregi van még tervben. A magyar fél ezeket az átkelőket autópályával kötné össze, így versenyképesek lennének a horgosival, a kelebiai és a béregi is. Különösen fontos a béregi átkelő, mivel egy új utat fogunk építeni Béreg és Nákófalva között, amely lehetővé teszi, hogy sok román polgár használja azt az átkelőt, így a béregi átkelő is olyan fontossá válhat, mint a horgosi.”

A két ország legnagyobb közös projektje mindenképpen a Belgrád-Budapest gyorsvasút kiépítése, amelynek a szerb oldala 2024-re, a magyar rész pedig 2025-re készülhet el. A vonat nem áll meg a határon, az útlevélkezelés a vasútállomásokon történik majd. A polgárok pedig más alternatív útvonalakon is egyre gyorsabban juthatnak majd egyik országból a másikba.

Lázár János, építési és beruházási miniszter, Magyarország: „Alaposan megtárgyaltuk a szerb közlekedési, közúti közlekedési és vasúti projekteket is. A közúti közlekedésben az autópályák összekapcsolása a legfontosabb, a vasútban pedig a gyorsvasút megépítése Budapest és Belgrád között, illetve összekapcsolni Szegedet Szabadkával, Szabadkát pedig Bajával.”

A tervek szerint május végén közös magyar-szerb kormányülés lesz, ahol a közlekedés és az áruszállítás területén szeretnének a felek jelentős előrelépést megtenni - mondta Lázár János.

szerb-magyar határ
Goran Vesić
Lázár János

Most

Népszerű