Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Trianon 100 - Potápi: Magyarország jövőjét akarták ellehetetleníteni

2020.09.24
20:15
2020.09.25
16:35
Forrás
Pannon RTV
A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a kormányzati nemzetpolitika elmúlt tíz éve sikerágazat.

A száz évvel ezelőtti trianoni békediktátummal a nagyhatalmak Magyarország jövőjét akarták ellehetetleníteni, de ma már látszik, hogy ez nem sikerült - mondta a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ma Budapesten.

Potápi Árpád János a kormányzati nemzetpolitika elmúlt tíz évét sikerágazatként jellemezte a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület társadalmi párbeszéd fóruma keretében rendezett "Trianon 100 - A békediktátum és következményei, tanulságai" című konferencián.

A találkozó egyik fő célja a száz évvel ezelőtti trianoni békediktátum reális értékelése - mondta Czeglédi József, a Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület elnöke. „A KEP eddigi működése közel húsz évében több mint száz rendezvény keretében elősegítette lehetőségei szerint partnerei, és jelenleg nyolc saját külföldi KEP-képviselete segítségével is a közép-európai, Kárpát-medencei, és ezen keresztül az egykori trianoni utódállamok gazdasági, kulturális, turisztikai, területfejlesztési, hagyományápolási, biztonságpolitikai együttműködését az EU normáinak megfelelően, tekintettel a magyar nemzet, és különösen a magyar nemzeti kisebbségek érdekében.”

Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke, a Panoráma Világklub alapítója kiemelte, a klub több mint húsz éve egyfajta szellemi hidat épít a magyarok között a világban, 250 társklubjuk van 95 országban. „A nemzeti összetartozás éve, és a Trianon 100 évforduló azt gondolom egy olyan apropót adott mindannyiunknak, a civil szervezeteknek, hogy kapcsolódjunk ahhoz a kormányprogramhoz, amelyet a nemzetpolitika képvisel. És sokat járva a világban hadd mondjam el, hogy nagy tetszés fogadja ezt a törődést.”

A kormányzati nemzetpolitika elmúlt tíz évét sikerágazatként jellemezte a konferencián Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikai államtitkár szerint az 1920-as békediktátum elfogadtatása után sokan arra számítottak, hogy az életképtelenné vált ország magától el fog pusztulni. Ez a várakozás azonban nem vált be - mondta -, és mostanra kiépült a határon túl élő magyarokat támogató intézményhálózat, az idei centenáriumi évfordulóra pedig az Országgyűlés meghirdette a nemzeti összetartozás évét, amely a pandémiahelyzet miatt a szolidaritás évévé is vált. „Az utolsó szocialista kormányzat a hagyományos értelemben vett nemzetpolitikára 9,1 milliárd forintot költött 2009-ben. És hogyha a hagyományos nemzetpolitikára gondolunk, arra a területre, ami elsősorban hozzám tartozik, akkor ma azt mondhatjuk, éves szinten 100 milliárd forint jut erre. De ha a nem hagyományos, a gazdaságpolitikai dolgokra, a fejlesztési programokra, az oktatás egyéb más területeire, a civil segítségre, a karitász tevékenységére, az önkormányzati segítségekre, a nagy állami és egyéb más vállalatoknak a támogatására is gondolunk, akkor ez a százmilliárdos szám ennél jóval több, ennek a többszöröse.”

Nemzetpolitikára azért van szükség, mert a nemzet és az ország határai nem esnek egybe, ezért kell intézményes formában, államilag törődni a határon túli magyarsággal - emelte ki Potápi, felidézve a száz évvel ezelőtti területi, népességi és gazdasági veszteségeket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2010. májusi, a kettős állampolgárság megteremtéséről szóló országgyűlési döntés után mára mintegy 1,1 millióra emelkedett azok száma, akik az egyszerűsített honosítással állampolgárságot kaptak, illetve sok esetben visszakaptak.

Trianon 100
Potápi Árpád János
nemzet
nemzetpolitika

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.