Ugrás a tartalomra
pixabay/websi

Tüntetések és béremelések Horvátországban

2019-10-16
22:34
2019-10-16
22:39
Forrás
MTI
Hat százalékkal emeli a horvát kormány az állami tisztviselők és közalkalmazottak bérét - közölte Andrej Plenković horvát kormányfő szerdán a parlamentben.

Ez azonban nem vet véget a tanítók és a tanárok október 10-e óta tartó sztrájkjának, ugyanis a pedagógusok fizetéselszámolásának módja miatt az ő jövedelmük nem emelkedne az alapilletmények növekedésével. A pedagógusok béremelési követelésének elutasítása a kormányon belül is feszültséget okozott.

A múlt hónapban az egészségügyi dolgozók sztrájkja után a horvát kormány 7 százalékos bérnövelést hagyott jóvá az orvosok és nővérek számára.

horvát parlament épülete

Horvátország költségvetési többlettel zárta az elmúlt két évet, és szeretné megőrizni ezt a teljesítményt, hogy legkésőbb 2024-re bevezethesse az eurót. Zágráb július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba.

Parlamenti választások 2020 végén lesznek Horvátországban, ugyanakkor a nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nem zárja ki annak lehetőség, hogy előrehozott választásokat tartsanak.

Horvátország
béremelés

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.