Ugrás a tartalomra
izeltlabuak.hu

Új rovarfajt fedeztek fel Magyarországon

2022.09.30
15:40
2022.09.30
15:48
Forrás
Pannon RTV
Új bogárfajra bukkant az esztergomi Kincses-hegyen Szénási Valentin, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa.

A szakemberek a fokozottan védett sztyeplepkét mentek felmérni. Mivel a faj éjszaka aktív, ezért aggregátorral egy 160 wattos higanygőz lámpával szoktak megvilágítani egy lepedőt, ugyanis a fény vonzza a legtöbb ilyen éjszakai rovarfajt. A vizsgálat során a kívánt lepkét nem találták meg, ellenben az új bogár rárepült a lepedőre. Szénási Valentin otthon derítette ki, hogy egy új fajról van szó. Szénási Valentin felesége, Szénásiné Demeter Gyöngyi tiszteletére a Curculio gyongyiae nevet adta az ormányosbogárnak. A szakember átnézte a magángyűjteményeket, illetve a magyar Természettudományi Múzeum állattárát és talált három horvátországi, meg egy görög példányt. Vagyis nem behurcolt fajról van szó, hiszen a rövidormányú zsuzsóka él Európa több részén is. A Kincses-hegy után elkezdte keresni más élőhelyeken is: megtalálta az állatot a Budai-hegységben, a Gerecsében, a Pilisben és a Vértesben is. Az idei évben a Gödöllői-dombságban és a Balaton-felvidéken is megkerült. Megjegyezte, szinte biztosra vehető, hogy valószínűleg az egész országban élnek rövidormányú zsuzsókák, de ritka kis egyedszámú állatról beszélünk, ezért nehéz őket megfigyelni. Egyébként ezt a fajt megtalálták tőlünk északabbra, Csehországban és Szlovákiában is, elterjedése pedig attól függ, hogy merre találhatók molyhos tölgyek.

Magyarország

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű