Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Újabb 809 fertőzöttet regisztráltak Magyarországon

2020-09-19
10:41
2020-09-19
16:43
Forrás
MTI
Elhunyt hat krónikus beteg, és újabb 809 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

A magyar kormányzati portálon azt írták: 16 920-ra nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 675-re emelkedett, 4382-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 11 863. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti.

Kórházban 386 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 28 527-en vannak, a mintavételek száma 604 122.

Kiemelték, ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma tart Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

Magyarországot is elérte a koronavírus második hulláma, a fertőzöttek és az aktív fertőzöttek száma is újra magas, ezért mától - vasárnap kivételével - minden nap újra élőben tájékoztatja az operatív törzs a magyar állampolgárokat a legfrissebb szabályokról és a legfontosabb védelmi intézkedésekről. A mai sajtótájékoztatón elhangzott, hétfőtől több szabály is megváltozik Magyarországon. Az elmúlt 24 órában egyébként Magyarországon 809 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 16920 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt hat krónikus beteg, így az elhunytak száma 675 főre emelkedett, 4382-en pedig már meggyógyultak.

Az ügyeleti központ figyelemmel kíséri a magyarországi megbetegedési adatokat és az európai országok járványügyi helyzetét, a bevezetett intézkedéseket, információkat gyűjtenek, értékelik és javaslatot tesznek az operatív törzsnek a döntések meghozatalára - mondta el a sajtótájékoztatón Lakatos Tibor, a központ vezetője. Hozzátette, a járványügyi készültség idején is folytatták munkájukat: „Ez kiegészült az augusztus végi időszak tapasztalatai kapcsán a határellenőrzés ismételt bevezetésével, hiszen a magyar kormány arról döntött, hogy a belső határokon is visszaállítja a határellenőrzést, és az országba csak azok léphetnek be, akik az aktuális járványügyi feltételeknek megfelelnek. Úgyhogy munkatársaim jelenleg is a belső határokon végzik ezt a tevékenységet.”

A rendőrség emellett 56 ezernél is többször ellenőrizte a hatósági házi karantén szabályainak betartását elektronikus úton, és egymillió alkalommal hagyományos úton. A tavaszi hullámhoz képest mutálódott a vírus, így most már más intézkedéseket kell betartani – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos: „A jelenlegi, második hullámban, egy másik stratégiát alkalmazunk a járvány kezelésére. Láthatjuk az adatokból, hogy míg a tavasz folyamán elsősorban az idősek voltak érintettek a járványban, ebben a szakaszban, a második hullámban, jellemzően a fiatalok érintettek. Egészen pontosan, a mai helyzet alapján a 20-29 éves korosztály a leginkább érintett a pozitív esetek számát tekintve.”

Náluk azonban a betegség enyhén vagy tünetmentesen zajlik, de tovább tudják adni a vírust az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőnknek - hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Hétfőtől, szeptember 21-től több szabály is megváltozik Magyarországon – emelte ki. A maszkokat már nem csak a tömegközeledésen és az üzletekben kell viselni, hanem a színházakban, mozikban is. Fontos, hogy csak orvosi-, vagy textilmaszkot lehet viselni, a kendő, vagy más ruhadarab többé nem megengedett. Müller Cecília megerősítette Orbán Viktor magyar kormányfő pénteki bejelentését, mely szerint hétfőtől a szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva. Az országos tiszti főorvos elmondta: európai mintára döntöttek úgy, hogy a hatósági házi karantént 10 napra csökkentik.

koronavírus
Magyarország
fertőzött
gyógyult

Most

11:31

Késes támadás Nizzában

Egyelőre nagyon keveset tudni a történtekről, a Reuters hírügynökség szerint még zajlik a rendőrségi akció a városban. Cikkünk frissül!

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.