Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Újabb alagutat találtak a tompai határátkelő környékén a magyar rendőrök

2020-02-22
14:55
2020-02-22
15:58
Forrás
Pannon RTV
Ismét a föld alatt próbálkoztak a migránsok átjutni a szerb-magyar határon. Tegnap újabb alagutat fedeztek fel a hatóságok, amely Csikéria térségében a szerb oldalról vezetett át Magyarországra.

Az illetékesek becslése szerint Szerbiában jelenleg nagyjából hétezer migráns tartózkodik, közülük mintegy öt és félezren vannak különböző befogadóközpontokban elszállásolva, másfél ezren pedig bolyonganak. Ezek nagy része a szerb-magyar határszakaszon, Észak-Bácskában és Észak-Bánátban torlódott fel. Csikéria térségében a helyiek kamerán kívül elmondták, hogy napi szinten találkoznak kisebb-nagyobb csoportokkal, akik általában az éjszakai órákban próbálnak meg átjutni a magyar határkerítésen, vagy éppen az alatt.

Csikériánál a határvonal és az ideiglenes biztonsági határzár alatt egy szerb területről induló, beton elemekből összeállított áteresz húzódik, amelynek a magyar oldalon található kijáratát korábban úgy zárták le, hogy azon ne lehessen átjutni. Mivel a kijárat akadályrendszere leküzdhetetlen, előtte az egyik betongyűrű falát törték át, és néhány méteres alagutat ástak a felszínig. Ezt azóta a magyar oldalon betemették. A migránsok Szabadkáról jellemzően gyalogosan jutnak el a határkerítésig.

Egy magát afganisztáninak valló fiatal férfi elmondta, hogy legálisan szeretne átjutni Magyarországra. Útlevele azonban nincs. Hozzátette: mivel most érkeztek Észak-Macedóniából, nem hallottak az alagutakról sem, és azt sem tudják, miként juthatnának át a határon. A vasútállomáson biztonsági emberek ügyelnek arra, hogy a Magyarország felé tartó tehervonatokra ne tudjanak feljutni az illegális migránsok.

Egy másik afganisztáni férfi arról beszélt stábunknak, hogy most próbál meg először átjutni a magyar határon, de számára lehetetlennek tűnik. Hozzátette, hogy sem útlevele, sem igazolványa sincs, személyazonosságát csak a szerbiai szervek által kiállított regisztrációs kártyával tudja igazolni.

A vasútállomás környéki bozótosokban megbúvó illegális bevándorlók az autóbusz-pályaudvart a vasúti sínektől elválasztó kerítésen keresztül másznak be a buszállomásra. Egy kisebb csoport fiatal afgán férfi, érvényes menetjeggyel a kezében készült felszállni a Belgrádba induló járatra.

„- Miért Belgrádba?
- Mert nincs hely számomra a befogadóközpontban.
- Hogyan szeretnél átjutni a magyar határon?
- Már háromszor megpróbáltam átjutni a magyar határon, de a rendőrök elfogtak és visszatoloncoltak Szerbiába.”

Az általunk megkérdezett migránsok közül senki sem akar tartósan Szerbiában maradni. Az úti cél az Európai Unió.

alagút
migránsok

Most

Népszerű