Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Újra megjelent a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázati felhívása

2023.01.23
13:07
2023.01.23
16:16
Forrás
MTI
Hétfőtől újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János elmondta: a diaszpóraszervezetek kérésére a déli féltekére vonatkozó pályázatot 2019 óta az északi féltekétől eltérő időpontban - a tanévhez igazítva -, külön hirdetik meg, és a kiutazást is ehhez igazítják.
    Azt mutatták a tapasztalatok, hogy a program szempontjából jobb az az időszak, amikor a gyermekek iskolába járnak - mutatott rá.
    A jelentkezéseket tematikus feladatkörök szerint lehet benyújtani, így cserkésztevékenység, hagyományőrzés (népzene, néptánc, népi kézművesség, népi ének, népi játékok), oktatói és nevelői munka (magyar nyelvoktatás, tananyagok összeállítása, gyermekfoglalkozások tartása, táboroztatás) témákban, valamint közösségi, sport, média és kulturális tevékenység ellátása (kultúra- és rendezvényszervezés, marketing és adminisztratív feladatok ellátása, webszerkesztés, pályázatírás, kommunikáció- és médiatevékenység, kiadványszerkesztés, könyvtárrendezés és hagyatékgondozás). Arra különösen odafigyelnek, hogy a médiatevékenységet megerősítsék - jelezte az államtitkár.
    A pályázóktól csak a tematikus feladatköröknek megfelelő szakmai ajánlások fogadhatók el. A benyújtás kizárólag elektronikus úton lehetséges a www.kulhonimagyarok.hu oldalon, továbbá elérhető a www.korosiprogram.hu oldalon. A fogadószervezetek is csak elektronikus úton nyújthatják be jelentkezésüket. A pályázat benyújtásának határideje 2023. február 15-e.
    

Pannon RTV

A keretszám 25 fő, a célországok: Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay, Venezuela és, új helyszínként, Kolumbia. Ösztöndíjasokat vár továbbá Ausztrália, Új-Zéland és a Dél-afrikai Köztársaság.
    A külföldi programszakasz 2023. április 1-jétől november 30-ig tart.
    Potápi Árpád János emlékeztetett: a déli féltekén a program utoljára 2020-ban valósulhatott meg, a járvány idején az északi és a déli féltekén is szünetelt, de folyamatos volt a kapcsolattartás a fogadószervezetekkel.
    Az eredményeket értékelve kiemelte, hogy több helyszínen lendületet kapott, Mendozában (Argentína) pedig elindult a magyar nyelvoktatás.
    

Pannon RTV

"Számos diaszpórában élő nemzettársunk" állampolgárságát sikerült megállapítani, kedvezményesen honosítani. Trianon 100. évfordulóján online megemlékezéseket szerveztek, közös videót készítettek; 200 oldalnyi tanári segédanyagot állítottak össze néprajzi tananyagból, Buenos Airesben elindult a közösség hírlapja, Córdobában pedig megtervezték az indulását - sorolta az eredményeket.
    Elmondta, azt látják, hogy leginkább hagyományőrzés megvalósításához keresnek ösztöndíjasokat a fogadószervezetek.
    Az államtitkár felidézte, hogy a Kőrösi Csoma Sándor-program 2013-ban indult, majd folyamatosan bővült. Eddig már összesen 710 ösztöndíjas segítette a diaszpórában élő magyar közösségek munkáját, több mint 190 fogadószervezet kapott segítséget, köztük cserkészcsapatok, hétvégi magyar iskolák és egyházi szervezetek is - összegzett.
    Potápi Árpád János kijelentette: a program segítségével nemcsak a magyar szervezetek kaptak nagyon sokat, hanem az ösztöndíjasok is legalább ennyit kaptak magyarságélményben, hazaszeretetben, "egy életre megfertőződtek nemzetpolitikával, nemzeti érzésekkel".

Pannon RTV

Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország: „Kizárólag a tematikus köröknek megfelelő szakmai ajánlásokat tudunk elfogadni a pályázat során. Célterületek a déli féltekén vannak most. Latin-Amerika, Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay, Venezuela, illetve új helyszínként, amit már említettem Kolumbia, Ausztrália, Új-Zéland és a Dél-afrikai Köztársaság. Összesen huszonöten tudnak majd a déli félteke különböző állomáshelyeire kimenni, a program szakasz április elsejétől november harmincadikáig tart majd, tehát nyolc hónap lesz most ez a megújult program szerint. Próbáljuk majd elérni azt, hogy a következő évben újra kilenc hónapossá tegyük ezt a programot. Kizárólag elektronikus úton lehetséges a pályázatnak a benyújtása a kulhonimagyarok.hu oldalon, illetve a korosiprogram.hu oldalon.”

Kőrösi Csoma Sándor-program
Kőrösi Csoma Sándor Program

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.