Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdasági jogászok magyarországi képzésen vesznek részt

2019.07.01
12:55
2020.04.21
12:20
Forrás
Pannon RTV, MTI
Megkezdődött a magyarországi Szász Pál ösztöndíjprogram idei kiírásának budapesti szakmai képzése. A 4 hetes oktatáson 30 külhoni jogászhallgató vesz részt, köztük 7 vajdasági.

21 erdélyi, 2 felvidéki és 7 vajdasági jogászhallgató nyerte el idén a Szász Pál ösztöndíjat, amelynek célja a külhoni magyarság jogi gyarapodásának elősegítése, a magyar gazdasági jogászképzés fejlesztése a külhoni magyar területeken. Az óbecsei Nagy Attila harmadszor vesz részt a programban. „Ezeken az ösztöndíjprogramokon lehetőségünk van megismerni a másik országok jogrendszereit és belátást nyerünk a valós helyzetekbe. Vannak ugyanis olyan szituációk, amikor a valós helyzet bizonyos mértékig eltér a papíron leírtakról. Ezekben az esetekben nagy hasznunkra válhat, hogy könnyen felvesszük a kapcsolatot a kollégával, aki ott már praktizál, tud tanácsot adni, és ezáltal nagy mértékben felgyorsul a munkafolyamat.”

A 12 hónapon át tartó ösztöndíjas időszak után a hallgatóknak egy 4 hetes budapesti szakmai képzésen kell részt venniük. Hallgató Boglárka másodszor érkezett Bácsfeketehegyről a magyar fővárosba. „Itt már ügyvédekkel dolgozunk. A megszerzett szakmai tapasztalatokat otthon is tudom használni, át tudom adni a magyar közösségnek és így segíthetem a vajdasági magyarok gazdasági fejlődését.”

Pannon RTV

A jogászi hivatás a személyes ismertségen alapuló bizalomra épül. Ezt a bizalmat próbálják kiépíteni és elmélyíteni a program képzési részén keresztül – emelte ki a megnyitón a vajdasági származású Klenanc Miklós, ügyvéd: „Az ösztöndíjprogram kifejezetten lehetővé teszi, hogy korábbi ösztöndíjasok ismét pályázzanak és ismét jöjjenek, hiszen így lépésről lépésre, évre évre tudjuk kiépíteni azt a szakmai közeget, amely nemzetgazdasági szinten is aktívan működik.”

Pannon RTV

Az egységes oktatási, gazdasági, kulturális kárpát-medencei térben fontos, hogy a jogászképzésben is így tudjanak dolgozni – mondta az eseményen Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár: „Fontos az, hogy a határon túli jogászok, ügyvédek is tisztában legyenek a magyar jogrenddel, törvényekkel, szokásjoggal. Legalább ennyira fontos az is, hogy nekünk is legyenek olyan támaszaink a határon túl, akik a szomszédos államoknak a jogrendjével, törvényeivel, szokásjogával tisztában vannak, és partnerként tudjunk velük együtt dolgozni.”

Potápi Árpád János nyitóbeszédében kitért azokra a változásokra is, amelyek 2010 óta történtek a magyar nemzetpolitikában. A kilencéves ciklust két részre lehet osztani - ismertette a gyakorlaton Potápi. A kormány az első részben megteremtette a nemzetpolitika keretrendszerét: többek között határozatot hozott a nemzeti összetartozás napjáról, és módosította a választójogi törvényt, hogy a határon túliak is tudjanak szavazni. 2014-2015-től pedig a szülőföldön való boldogulás felé fordult. A kormány célja, hogy a Kárpát-medence kulturálisan, gazdaságilag, továbbá az oktatás, az egészségügy és a média szempontjából egységes egészként működjön - hangoztatta az államtitkár.

Pannon RTV

A Dr. Szász Pál szülőföldi jogász ösztöndíjat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel és a Budapesti Ügyvédi Kamarával együttműködve valósítja meg. A nyolc év alatt 177 jogászhallgató részesült a 177 éve elhunyt Szász Pál, erdélyi jogászról elnevezett tanulmányi ösztöndíjban. Az államtitkár elmondta, az eddigi 600 ezer forintos támogatás a következő években várhatóan nőni fog.

Erdély
Felvidék
jogászok
képzés
Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj
Potápi Árpád János
Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága
Vajdaság

Most

23:01

Megújul az óbecsei evangélikus-református templom

Az óbecsei Zöldfás utca egyik építészeti gyöngyszeme a 125 éves fennállását ünneplő evangélikus-református templom. A jubileumot vasárnap ökumenikus istentisztelettel ünnepelték. A magyar kormány támogatásával a templomot hamarosan fel is újítják.
20:50

Tartományi támogatás az idegenforgalomra

A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság, valamint a Vajdasági Fejlesztési Alap kedvezményes hitelekkel támogatja a turisztikával foglalkozókat, előnyben részesítve a női vállalkozókat.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.